Gå til sidens hovedinnhold

- Mulla Krekar ønsker å forlate Norge frivillig

Mulla Krekar ønsker å bli sendt hjem til Nord-Irak.

- Mulla Krekar ønsker selv å forlate Norge og sendes hjem til Nord-Irak, sier hans advokat Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

Frp-leder Siv Jensen har vært en av de fremste talspersonene for å få mulla Krekar ut av landet. Jensen er tydelig fornøyd med Krekars ønske om å reise ut.

- Ønsker god tur
- Jeg må si riktig god tur, og håper dette skjer, jo før jo bedre, sier Siv Jensen til Nettavisen.

- Men hva tror du er grunnen til at han nå mener det er trygt å reise tilbake til Nord-Irak?

- Det er jo det store spørsmålet. Det er i grunn ikke nødvendig å dvele så lenge ved det. Hvis han ønsker å reise ut av landet frivillig, så må han gjerne gjøre det. Og da gjelder ingen konvensjon i verden som kan hindre det. Da er det i grunn bare å pakke og reise, sier Jensen.

Meling forteller at han er i dialog med medlemmer av regjeringen når det gjelder en eventuell hjemsendelse av Krekar. Men ifølge advokaten er det flere hindringer før Krekar kan sette seg på et fly til Nord-Irak.

- Krever å bli fjernet fra terrorliste
Krekar krever nemlig at norske myndigheter bidrar med hjelp til å stryke ham fra terrorlistene til USA og FN.

- Det som er viktig å forstå er at forfølgelse er et vanskelig tema. Det må noen kriterier på plass for at man skal kunne sende en person sikkert tilbake. Når det gjelder Krekar må vi se på hans forhold til denne terrorlisten til FN og hvilken situasjon som venter ham i Nord-Irak, sier Meling til TV 2 Nyhetene.

Krekar er satt på terrorlisten på grunn av sin tilknytning til terrororganisasjonen Ansar al-islam.

- Helt ukjent for UD
Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Marte Lerberg Kopstad, sier imidlertid at UD ikke har noen pågående samtaler med advokat Meling vedrørende Krekars eventuelle hjemsendelse.

- Nei, det er ikke noen formell kontakt med advokat Brynjar Meling, i hvert fall ikke med UD. Vi ble kjent med dette gjennom Melings uttalelser i TV 2, sier Kopstad til Nettavisen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til TV 2 at Krekar står fritt til å reise hjem når som helst.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?