*Nettavisen* Nyheter.

Munnhuggeri mellom Obama og Romney

Ordstyrer Candy Crowley måtte irettesette Mitt Romney.

17.10.12 08:25

HTML EMBED

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Etter at Obama så ut til å dra fra i september, fikk Mitt Romney et kraftig oppsving i etterkant av sist debatt, 3. oktober. Han snek seg forbi Obama på flere nasjonale meningsmålinger, og - enda viktigere - hentet inn Obamas forsprang i vippestatene. I skrivende stund har Obama en knapp ledelse i Ohio, mens de to kandidatene ligger helt likt i Florida og Virginia, ifølge Huffington Post.

Dermed er nattens debatt svært viktig for å overbevise de usikre sentrumsvelgerne.

Du kan følge livedekningen på video her fra kl. 03.00:

HTML EMBED

- Romney undervurdert
- Jeg tror mange ble overrasket over at Romney kunne sette sammen en hel setning, for å sette det på spissen, sier USA-ekspert Ole O. Moen til Nettavisen.

Han mener mye av årsaken til at Mitt Romney ble kåret til en suveren vinner av den første presidentdebatten, er at han var undervurdert, og at alle forventet at han skulle tape for Barack Obama.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ina Rosenberg Stavrum

- Lave forventninger en fordel for Romney
Det er Jan Arild Snoen enig i, og nettopp derfor tror han at Mitt Romney har gode sjanser også i nattens debatt.

- Folk forventer en helt annen Obama enn sist, og det kan slå positivt ut for Romney igjen. Dempede forventninger til ham i forkant av debatten vil bare være en fordel, sier Snoen.

Det er knyttet store forventninger til at Obama vil slå tilbake etter den begredelige innsatsen sist.

- Ikke minst har han et favorittstempel på grunn av formatet den andre debatten har, mener Moen.

Debatten er lagt opp som et folkemøte, der spørsmålene kommer fra den vanlige mann og kvinne i gata. Deltakerne på folkemøtet er uavhengige velgere som ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på ennå, og de er spesielt plukket ut av opinionsmåleren Gallup for å delta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Minerva

- Bedre kontakt med grasrota
Moen mener dette er en klar fordel for Obama.

- Obama har bedre kontakt med grasrota, det er det liten tvil om, sier Moen.

- På folkemøtet vil det komme enkle, konkrete spørsmål. Der tror jeg Romney vil ha problemer med å svare.

Moen mener Romney gjennom både primærvalget og presidentvalgkampen har vist liten evne til å konkretisere hva han vil gjøre for å få USA på fote igjen. Moen mener han rett og slett har vært for flytende og vag til å vise hva det er han står for.

- Men det er klart, ingen seier er delt ut på forhånd. Obama må vise seg fra sin beste side.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mindre president, mer politiker
- På hvilken måte?

- Han må fremstå mindre som en president, og mer som en politiker. Han kan ikke være uinspirert.

Snoen er enig i at Romney på papiret er svakere enn Obama til å relatere til grasrota. Han sier det er en oppfatning av Romney som en litt stiv person som ikke klarer å relatere til vanlige folk.

- Men dette er hans mulighet til å motbevise at han ikke er folkets mann.

Han mener nattens debatt vil bli vesentlig annerledes enn den forrige debatten.

- Det blir nok langt flere historier fra virkeligheten, flere enkeltskjebner som vil vite hva som kan gjøres for dem. Begge kandidatene har øvd mye på denne typen personlige svar. Spørsmålet er hvem som fremstår mest troverdig.

Håper Obama når ut
Den første debatten i folkemøteformat var i 1992, under valgkampen mellom George H.W. Bush og Bill Clinton. Sistnevnte brukte dette til sin fordel og kom med sitt legendariske ”I feel your pain”-svar, noe som blir sett på som et vendepunkt i valget han senere vant.

Formatet åpner for at kandidatene kan vise sine medmenneskelige sider i større grad, og for en president i motvind kan dette bli et ”vinn eller forsvinn”-øyeblikk.

Ifølge Washington Post håper Obamas tilhengere og rådgivere på et tilsvarende empatisk øyeblikk som i 1992, som kan dra presidenten på bølgelengde med amerikanerne igjen. Målet er å vise forståelse for amerikanernes livssituasjon og kunne gi håp til dem som fortsatt tviler, skriver avisen i dag.

Cara Hale Alter fra kommunikasjonsbyrået SpeechSkills skriver for Forbes at Obama rett og slett har mye å lære av hvordan han selv opptrådte før valget i 2008.

Les hennes spalte her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ina Rosenberg Stavrum

HTML EMBED

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.