*Nettavisen* Nyheter.

Musavi kalt inn til forhandling

Foto: BEHROUZ MEHRI (AFP)

Samtidig blir opposisjonslederens høyre hånd nektet utreise fra Iran.

27.06.09 16:30

En talsperson for det mektige Vokterrådet sier at et spesialutvalg skal opprettes for å gå gjennom det omstridte valget 12. juni. Rådet har tidligere uttalt at de ikke har kunnet påvise noe avgjørende irregulært i forbindelse med valgavviklingen, som de dessuten omtaler som den «sunneste» siden Den islamske revolusjon i 1979.

Dokumenter og utstyr beslaglagt
Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, som også stilte som kandidat i presidentvalget, skal ha fått beskjed om å sende representanter til utvalget innen et døgn har gått, opplyser rådets talsmann Abbas Ali Kadkhodaei til det iranske nyhetsbyrået ISNA, ifølge NTB.

Samtidig kommer det meldinger om at myndighetene har gjort beslag av dokumenter og datautstyr hos et politisk parti som støtter Mousavi, skriver den reformvennlige avisa Etemad Melli.

Abolfazl Fateh leder Mousavis partis mediastab. Lørdag ble han nektet utreise fra Iran på grunn av «hans rolle i den politiske utviklingen i etterkant av valget», melder det statlige nyhetsbyrået IRNA lørdag.

Fateh, som for tiden pendler mellom Iran og Storbritannia i forbindelse med studier, sier ifølge Reuters at forbudet ikke kommer til å påvirke hans politiske ståsted.

Søker tillatelse for politisk møte
Iranske myndigheter har benyttet seg av et samrøre av advarsler, arrestasjoner og trusler om politiaksjoner for å holde protestantene unna gatene i landets hovedstad Teheran. Samtidig holder myndighetene Mousavi ansvarlig for voldsutgytelsene. Statlige medier melder at 20 personer er drept i opptøyene.

Mousavi sier han ikke anerkjenner valgresultatet fra 12. Juni og krever omvalg. Ifølge nyhetsbyrået ILNA har Mousavi oppfordret landets innenriksminister om å tillate en politisk markering ved Azadi-torg sørvest Teheran. Ingen dato for markeringen er nevnt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.