Muslimer fordømmer norsk tidsskrift

Foto: Det Islamske verdensforbundet

Lederen for det Islamske verdensforbundet fordømmer det kristne tidsskriftet Magazinet som trykket karikaturbilder av profeten Muhammed.

17.01.06 15:28

Fordømmelsen kommer etter et stort møte i Mekka som ble holdt i forbindelse med avslutningen av høytiden hajj.

Samme dag som høytiden ble innledet, trykket det kristne tidskriftet Magazinet flere karikaturtegninger av profeten Muhammed. Tegningene vekket voldsomt oppstyr da de ble publisert i Danmark i fjor høst.

- Trist
- Vi fordømmer dette. Vi synes det er trist at andre medier som det norske Magazinet trykker bildene igjen. Vi i det muslimske broderskap har fått flere brev fra muslimer og kristne som fordømmer det norske tidsskriftet, sier lederen for det saudibaserte Islamske verdensforbundet, Abdellah Al-ttorki, i en pressemelding.

Pressemeldingen er gjengitt på flere arabiske nettsteder og publisert i flere arabiske aviser. Al-ttorki ber den norske regjeringen om å gripe inn mot Magazinet.

- Dette bidrar ikke til dialog mellom religionene. Jeg ber den norske regjeringen om å gjøre noe med saken, skriver han.

Han ber samtidig muslimer i Danmark, Norge og andre land om å vise tålmodighet og avstå fra voldlige handlinger.

Trusler
I fjor høst trykket danske Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Serien ble kalt Muhammeds mange ansikter, og provoserte fram flaggbrenning, drapstrusler og skarpe reaksjoner internasjonalt. Forrige tirsdag valgte det norske kristne Magazinet å trykke den samme karikaturserien. TV 2 Nettavisen har hittil funnet 14 publikasjoner i arabiskspråklige aviser hvor det norske bladet blir kritisert.

Ytringsfrihet
- Avisen sårer og provoserer våre muslimske brødre og søstere med vitende og vilje, sier Arne Sæverås, spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

- Jeg synes det er helt greit at Magazinet trykket tegningene. Dette handler jo om ytringsfrihet, og det går foran i slike tilfeller, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann på Stortinget, Per Willy Amundsen ifølge Magazinet.

Det Islamske verdensforbundet er en internasjonal organisasjon som ble opprettet i 1962. Organisasjonen er svært anerkjent i den muslimske verden, og koordinerer noen av sine prosjekter gjennom FN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.