*Nettavisen* Nyheter.

Muslimfest var krenkende

Foto: REMY GABALDA (Afp)

En amerikansk avis beklager for å ha trykket bilder av fredfulle muslimer som markerte slutten av ramadan – på 11. september.

17.09.10 09:51

Den planlagte moskeen ved nullpunktet på Manhattan har skapt sterke reaksjoner hos amerikanere, som mener dette krenker minnet til ofrene etter terrorangrepene 11. september.

Nå har imidlertid en amerikansk avis antydet at det også er krenkende å vise bilder av muslimer fordypet i bønn, samme dag som niårsmarkeringen for terrorangrepene i New York og Washington.

Portland Press Herald trykket et bilde på sin forside lørdag 11. september av muslimer som markerer slutten av fastemåneden ramadan forrige fredag. Amerikanske muslimer med røtter fra hele verden var samlet i senteret Portland Expo i delstaten Maine. Videre omtalte avisen at muslimske barn spilte fotball.

Beklager for artikkelen
Nå har Portland Press Herald publisert en beklagelse for at de trykte bildene og skrev en ubalansert artikkel.

- Vi tok en redaksjonell avgjørelse på fredag som fornærmet mange lesere, og vi beklager dette på det sterkeste, skriver redaktøren i beklagelsen.

Redaktøren mener det hadde vært relevant å skrive om de islamistiske terroristene som felte tvillingtårnene med to kaprede fly. Beklagelsen har vekket oppsikt i flere amerikanske medier.

«Dette er USA anno 2010: Det finnes nå en gruppe med amerikanere, hvis fredfulle religiøse praksis ikke kan gjøres kjent for anstendige mennesker, med mindre den er «balansert» med omtale av en fryktelig forbrytelse begått i 2001, av mennesker på den andre siden av kloden med en forvrengt oppfatning av denne samme religionen,» skriver det anerkjente magasinet Time.

- Helt ille
USA-ekspert Ole Moen reagerer på redaktørens beslutning om å trykke en beklagelse.

- Herregud. Det som skjer er ganske skremmende. Det er jo denne fremmedfrykten og at man kobler muslimer veldig til terror. Men det at redaktøren føler det påkrevd å beklage, er en kortslutning som er helt ille, sier professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Videre påpeker Moen at terrorangrepene har satt dype spor i USA, og at fremmedfrykten også har økt som følge av de omstridte planene om å reise et islamsk senter på nullpunktet.

- Jeg må jo si at det at muslimene har presset med dette senteret ikke var så politisk klokt, for det har fyrt opp alle fordommer, sier Moen.

Illsinte innringere
Moen tror redaktøren har latt seg styre av illsinte innringere, og har publisert beklagelsen i frykt for å miste lesere.

- De som sender inn brev og ringer inn, er stort sett folk som får informasjonen sin fra Fox Television og fra disse høyrevridde TV-vertene.

- Nå er det 300 millioner mennesker i USA. Vi har mye rart vi og, og vi er jo bare 4,5 millioner, sier han.

Ifølge de seriøse meningsmålingene er det 18 prosent som tror at president Barack Obama er muslim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.