Gå til sidens hovedinnhold

Muslimske lærere nektes hodeplagg

Den tyske delstaten Baden-Württemberg har lagt ned forbud mot at muslimske lærere får bære hodeplagg på skolen.

Delstatsforsamlingen, der kristeligdemokrater og fridemokrater har flertall, stemte nesten enstemmig for forbudet torsdag. Baden-Württemberg ble dermed den første tyske delstaten til å innføre et slikt forbud.

Delstatens kulturminister, Annette Schavan, sa at muslimske hodeplagg kan tolkes som en støtte til islamistiske politiske ideer, og at de derfor ikke har noen plass i klasserommene.

Tysklands forfatningsdomstol bestemte i september at Baden-Württemberg ikke hadde adgang til å nekte læreren Fereshta Ludin å bruke hodeplagg på skolen.

Men domstolen åpnet for at delstatene kunne vedta lover som forbyr religiøse klesplagg dersom de anses å kunne påvirke skolebarna.

Siden det er det satt fram forslag om forbud mot hodeplagg i seks av Tysklands 16 delstater, blant annet i Berlin der det foreslås at alle religiøse symboler, inkludert jødiske kalotter, kristne kors og muslimske hodeplagg, skal være forbudt, ikke bare for lærere, men også for politifolk og dommere.

I Frankrike har det de siste månedene vært en omfattende debatt i forbindelse med at parlamentet bestemte at muslimske skolejenter ikke skal få bruke sine tradisjonelle hodeplagg.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!