Muslingplukkere døde for småpenger

De 19 kinesiske muslingplukkerne som omkom på en strand utenfor nordvestkysten av England, slavet for knapt 13 kroner dagen.

Muslingplukkerne ble overrasket av tidevann i Morecambe-bukta utenfor Lancashire i forrige uke, og ble hjelpeløse ofre i kvikksanden.

Britisk politi jakter nå på bakmennene som hadde hentet de kinesiske immigrantene til Storbritannia, og som betalte dem slavelønn for å plukke de verdifulle muslingene.

- Sjokkerende
- Lønna for ni timers hardt arbeid var 1 pund. De var dårlig utstyrt for å arbeide på stranda, og de gikk ut på feil tidspunkt, sier politietterforsker Mick Gradwell til Sunday Times.

Gradwell betegner forholdene kineserne arbeidet under som "sjokkerende", og lover en storstilt jakt for å finne bakmennene.

To menn i Liverpool-området skal være i søkelyset, og ifølge Gradwell er nettet i ferd med å snøre seg. I helgen ble det gjort flere husransakelser, men det ble ikke meldt om pågripelser.

Let bytte
Ifølge Brian Wong, en talsmann for det kinesiske miljøet i Liverpool, setter fattige kinesere seg i gjeld til bakmenn for å bli smuglet til Storbritannia.

- De tror det blir enkelt, men når de kommer ser de at det er umulig å bli integrert i samfunnet, sier Wong.

Kineserne blir derfor et lett bytte for organiserte bander som tjener store penger på hjertemuslingene de plukker langs strendene i Morecambe-bukta.

Ifølge lokalbefolkningen kan hver plukker finne muslinger for over 6.000 kroner dagen, men dette er penger bakmennene stikker av med.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.