Mussolini-brøler av Berlusconi

Italias statsminister Silvio Berlusconi har gjort det igjen. Torsdag karakteriserte han fascist-diktatoren Benito Mussolini som en menneskekjær leder uten blod på hendene.

11.09.03 17:29

Det jødiske samfunnet i Italia er naturlig nok i harnisk etter uttalelsen, og opposisjonslederne har allerede krevd en uforbeholden unnskyldning.

Ingen sammenlikning
Det var i et intervju som ble publisert torsdag, at Berlusconi fortalte to britiske journalister at det ikke var noen sammenlikning mellom Iraks eks-diktator Saddam Hussein og Mussolini, som ledet Italia til nederlag i annen verdenskrig side om side med Adolf Hitler.

På spørsmål om Mussolini var vennlig, svarte Berlusconi: " ja". Han fulgte opp:

- Mussolini drepte aldri noen. Mussolini sendte folk på ferie i fangenskap.

20 millioner døde
Ikke mange historikere er enig i Berlusconis beskrivelse. En av Mussolinis biografer, Richars Bosworth, anslår at omkring en million mennesker døde som en følge av Mussolinis 20 år lange styre, med "avskyelige massakrer på libyere, etiopiere, innbyggere fra det tidligere Jugoslavia og, etter 1943, tusener av italienske jøder".

Mussolini introduserte Italias første anti-semittiske lover i 1938, noe som åpnet veien for deportasjon av om lag 7000 jøder til nazistiske konsentrasjonsleire. 5910 døde.

"Betydelig smerte"
President for de jødiske samfunnene i Italia, Amos Luzzatto, sier at Berlusconis uttalelser torsdag " påfører meg betydelig smerte".

Pierluigi Castagnetti, parlamentarisk leder for partiet Margherita, sier at statsministerens kommentarer var "utrolige og sjokkerende".

Tabbe-Berlusconi
Torsdagens krangel er bare en av mange som Berlusconi, sittende president i EU, på egen hånd har satt i gang. Tidligere i sommer skapte han en diplomatisk storm da han sammenliknet en tysk lovstifter i EU-parlamentet med en vakt i en nazistisk konsentrasjonsleir.

I forrige uke ble statsministeren sitert på at han mente dommerstanden i Italia var "mentalt forstyrret".

Liker å provosere
Tidligere i uka fortalte han pressen at han bare sa det alle tenkte, selv om det ikke er politisk korrekt.

- Jeg liker å provosere fram reaksjoner. (...) Jeg kommer til å fortsette å være oppriktig mot meg selv, sa han da.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.