*Nettavisen* Nyheter.

Mutert fuglevirus funnet i Tyrkia

Britiske forskere har funnet en mindre mutasjon i en tyrkisk prøve av H5N1-varianten av fugleinfluensaviruset.

13.01.06 10:58

Mutasjonen har vært observert to ganger tidligere i Asia.

«Forskning i 2003 viste at denne varianten av viruset foretrakk å binde seg til reseptorer på menneskeceller heller enn reseptorene hos fjærkre. Det er ventet at det tyrkiske viruset vil dele noen av disse kjennetegnene», het det i en uttalelse fra Verdens helseorganisasjon og Influensainstituttet natt til fredag.

«H5N1-fugleviruset i Tyrkia har en liten mutasjon som kan gjøre det mer tilpasset til å smitte mellom mennesker, men det er fremdeles langt fra å bli primært et «menneskevirus» og starte en pandemi», het det videre i uttalelsen.

Mutasjonen skal ha skjedd i genet for hemoglutinin, et protein influensavirus bruker til å knytte seg til vertsceller, melder Financial Times.

Tidligere tilfeller
- Dette er en mutasjon som er sett hos en enkelt pasient, og den har derfor sannsynligvis har oppstått hos denne ene pasienten, sier Divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttets divisjon for smittevern, Hanne Nøkleby, til TV 2 Nettavisen.

Den samme mutasjonen har ifølge Verdens helseorganisasjon blitt observert hos noen få pasienter tidligere, i Hong Kong 2003 og Vietnam i 2005), uten at det muterte viruset har spredd seg eller ellers oppført seg på noen annen måte enn andre H5N1-virus.

- Foreløpig sier dette funnet derfor ikke noe spesielt. Men det er betryggende at situasjonen i Tyrkia blir fulgt så nøye, så vi hele tiden har oversikt over utviklingen, sier Nøkleby.

Tyrkisk barn
Prøven ble isolert hos et tyrkisk barn som døde av viruset.

Eksperter ved Verdens helseorganisasjon sier det er for tidlig å si noe om betydningen av mutasjonen, melder The Guardian.

De to eneste prøvene fra Tyrkia så langt har blitt analysert ved Verdens Influensasenter nord i London.

Ytterligere 15 prøver er på vei fra den tyrkiske hovedstaden Ankara.


Ofrene for det dødelige H5N1-viruset har fått smitten fra fugler. Men hvis viruset muterer til en form som lett kan overføres mellom mennesker frykter Verdens helseorganisasjon en pandemi som kan ta livet av flere millioner mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.