RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NASA (EPA)

Mystisk energi-boost på Mars

Sist oppdatert:
Ettersom det ikke finnes stikkontakter på Mars skjønner ikke Nasas spesialister hvorfor batteriene til Mars-kjøretøyet Opportunity er blitt ladet opp i det siste.

Ifølge prognosene burde Opportunity og søsterfartøyet Spirit for lengst hatt flate batterier, og sluttet å sende data til jorden. Men de to sekshjulingene holder fortsatt koken, melder AP.

Opportunity opplevde faktisk nylig at batteriene ble ladet opp fra solcellepanelene fortere enn normalt. Teorien blant forskerne er at panelet på en eller annen måte er blitt vasket.

Vaskes
- Vi går ut fra at de vaskes, men alt vi kan si med sikkerhet er at solcellepanelene plutselig produserte mellom to og fem prosent ekstra kraft. Vi gjetter på at støv av en eller annen grunn er blitt fjernet fra panelet, og at det fører til økt effektivitet, sier Jim Erickson, prosjektleder ved Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena.

Spor av vann
Spirit og Opportunity landet på Mars i januar, men fungerer fortsatt fint etter å ha overlevde en tøff Mars-vinter. Vinteren kuttet ned på solenergien som nådde fram til solcellepanelene.

Begge kjøretøyene har oppdaget geologiske bevis på at det har vært flytende vann på Mars, og sender fortsatt verdifull informasjon tilbake til jorden.

Spirit har rullet rundt tre kilometer i Gusev-krateret der den landet, og har kjørt opp på noen åser som har fått navnet Columbia Hills, etter romfergen som eksploderte i fjor. Her står den rundt 70 meter høyere enn den omkringliggende sletten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere