Mystisk fly skaper frykt

Foto: (AP/Scanpix)

Myndighetene i Zimbabwe har satt hæren i full beredskap i forbindelse med den uoppklarte saken rundt et amerikansk fly som landet med leiesoldater søndag kveld.

09.03.04 11:58

Zimbabwiske myndigheter har satt hæren i beredskap og formelt beslaglagt både flyet av typen Boeing 727 og lasten. Ifølge talsmenn for regjeringen i Harare skyldes dette at de ikke navngitte eierne ga falske opplysninger om last og besetning.

En zimbabwisk fjernsynsreporter meldte at de fleste av mennene om bord var hvite. Tirsdag formiddag var det ikke kjent hva de angivelige soldatene skulle i Zimbabwe, der president Robert Mugabes regime slåss mot internasjonal isolasjon og går brutalt fram mot opposisjonen.

"Ikke vårt"
Utenriksdepartementet i Washington forsikret at flyet ikke tilhørte eller var leid inn av USAs regjering. En talsmann for Sør-Afrikas luftfartsverk CAA bekreftet at flyet kom fra Pretoria, og at det ikke hadde tillatelse til å forlate sørafrikansk luftrom.

- Vi har oppdaget at flyet tok av fra Wonderboom rett nord for Pretoria, som ikke har status som internasjonal flyplass. Det er ulovlig å forlate landet fra en flyplass som ikke har slik status, sa CAA-talsmannen Moses Seate.

En talsmann for Wonderboom-flyplassen sa han trodde flyet skulle til Polokwane 250 kilometer nord for Pretoria. Mens zimbabwisk fjernsyn beskrev mennene om bord som "for det meste hvite", sa et sørafrikansk vitne at de var svarte.

Skulle nordover
- En busslast med menn, alle svarte, kom til flyplassen og gikk om bord. Piloten sa at han skulle nordover, fortalte eieren av en flyskole i Wonderboom, som måtte flytte flere av sine egne småfly før Boeing-maskinen kunne ta av.

Maskinen var merket med nummeret N4610, som viser at den tilhører Dodson Aviation i Ottawa i den amerikanske delstaten Kansas. Men talsmenn for dette selskapet sa tirsdag til mediefolk at flyet for en ukes tid siden ble solgt til det afrikanske foretaket Logo Ltd.

Blant utstyret som ble beslaglagt og som tirsdag ble vist fram på zimbabwisk fjernsyn, var boltesakser, roperter, slegger, soveposer og støvler. Det eneste som kunne minne om våpen, var en liten boks med pepperspray.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag