RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP

Mystisk sykdom gjør svart hud hvit

Sist oppdatert:
Rekk opp hånden alle de som trodde Michael Jackson bare fant på en diagnose.

Nyhetsanker Lee Thomas må ty til makeup for å dekke stadig større flekker med fargeløs hud som sprer seg i ansiktet hans. Ansiktet er preget av bleke flekker rundt øyne og munn, langs nesen og ørene. Armene, skuldrene og brystet er også flekkete.

Hvite hender
- Jeg er en svart mann som er i ferd med å bli hvit på fjernsynsskjermen, og folk kan se det, sier Thomas. Han er nyhetsanker og underholdningsreporter for et lokalt TV-selskap knyttet til Fox broadcasting Company i USA.

De som har fulgt Thomas på skjermen gjennom årene har sett hendene hans gå fra å være brune til hvite, melder AP.

Thomas har vitiligo, en hudforstyrrelse som ødelegger de cellene som produserer pigment. Forstyrrelsen har ingen kjent årsak, og heller ingen kur. Det er helt tilfeldig hvem som rammes.

- Jeg kan bli helt hvit eller stort sett hvit, sier Thomas.

Lite kjent
Så mange som 65 millioner verden over har hudforstyrrelsen. Av disse bor rundt to millioner i USA.

Får legfolk hadde hørt om vitiligo før sangeren Michael Jackson tidlig på 1990-tallet gikk ut og sa han hadde diagnosen, og at dette var årsaken til at huden hans gikk fra brun til hvit.

Knekk for selvfølelsen
Hudforstyrrelsen er ikke dødelig, men de som er rammet mister ofte selvtilliten. De blir gjort narr av og stirret på, og mange isolerer seg.

40 år gamle Thomas snakker på sin side åpent om hvordan vitiligo har påvirket hans liv og karriere.

Han bruker en blanding av ulike kremer og sminke for å dekke over de fargeløse hudflekkene i ansiktet og på hender og armer. I flere år var kollegene - og til og med de han spilte basketball med - uvitende om Thomas' tilstand.

Trodde han var skamklipt
Selv la Thomas merke til hudendringen etter at han hadde klippet håret. Det han først trodde var et sår fra frisørsaksa viste seg å være en blek flekk på størrelse med en mynt.

- Jeg fikk ytterligere to flekker på siden av hodet, en på hånden og en i munnviken, forteller han. Da gikk han til legen og fikk diagnosen.

Selv om Thomas lenge klarte å skjule fargeendringen, skjønte han etter hvert at det ikke ville gå i lengden.

- Jeg trodde karrieren min var over, sier Thomas. Isteden fikk han full støtte fra kollegene da han valgte å stå fram. I 2005 fortalte han historie åpent på fjernsyn og begynte å skrive en bok om sin historie.

- Jeg skrev for alle de som var redde for å gå ut.

Nå ser han også den positive siden ved vitiligo.

- Sykdommen tvinger meg til å fokusere på det jeg er: snill, omsorgsfull og ærlig, sier han. Andre har sykdommer som tar livet av dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere