Gå til sidens hovedinnhold

Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka

Et ektepar og to brødre var blant selvmordsbomberne på Sri Lanka, ifølge myndighetene i landet. De bekrefter at angriperne kan ha hatt forbindelser til IS.

Politiet i øystaten opplyste onsdag at ni selvmordsbombere gjennomførte terroraksjonen 1. påskedag. Åtte av disse skal være identifisert.

Én av dem var en kvinne som angivelig sprengte seg selv da politiet ankom et hus hvor hun befant seg i Colombo, skriver avisa Washington Post.

Kvinnen skal ha vært gift med en av de andre angriperne. Blant gjerningspersonene skal det også ha vært to brødre.

Høyt utdannet

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sier gjerningspersonene hadde middelklasse- og overklassebakgrunn. Flere av dem skal ha hatt god utdannelse, og én har studert i Storbritannia og Australia.

Selvmordsbomberne utgjorde angivelig en utbrytergruppe fra islamistgruppa National Thowheed Jamaath. Lederen for utbrytergruppa skal ha gjennomført bombeangrepet mot hotellet Shangri-La i Colombo.

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder å stå bak terroraksjonen. Wijewardene sier det er en forbindelse til IS «via ideologi, og kanskje finansiering». Etterforskerne jobber fortsatt med å finne ut om IS bidro til å finansiere angrepene som rammet tre kirker og fire hoteller.

– Ville ta hevn

Myndighetene på Sri Lanka mener gjerningspersonene ønsket å hevne terroraksjonen mot moskeer på New Zealand tidligere i år. Hva som er bakgrunnen for denne mistanken, er ikke offentlig kjent.

Gjerningspersonene skal ha brukt to skjulesteder – såkalte safe houses – i hovedstaden Colombo og byen Negombo.

60 personer er pågrepet i etterkant av terroraksjonen. Blant disse er en velstående forretningsmann som skal være far til to av gjerningspersonene.

Minst 359 mennesker ble drept i terroraksjonen, og flere hundre ble såret.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken