RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir pc-en mye raskere

Sist oppdatert:
Datamaskinens tregeste del er i ferd med å bli historie. Se forskjellen her.

LAS VEGAS (Nettavisen): At utviklingen går rivende fort i dataverdenen er ingen nyhet, og i mange år har vi hatt Moors lov som sier at datamaskinens prosessor fordobler ytelsen sin hver 18. måned.

Skjermkort og minne på maskinene har også hatt en rivende utvikling, og er i dag nærmest ubegripelig mye raskere enn de var for bare 4-5 år siden.

Harddisken er en sinke
Men det er et komponent i datamaskinen som har hatt svært liten ytelsesforbedring, og det er harddisken. Vi har de siste årene sett en liten økning i ytelsen til harddiskene, men den er bare på noen prosent hvert år.

Problemet er at harddisker er den eneste permanent benyttede komponenten i en datamaskin som er mekanisk, og det setter sine helt klare begrensninger. Det er ikke bare å firedoble rotasjonshastigheten og hastigheten på lesehodene – det tåler de rett og slett ikke.

Vil fjerne flaskehalsen
Etter hvert som prisen på minne er i ferd med å falle, er det nå flere produsenter som begynner å utvikle «harddisker» som benytter flashminne-teknologi, fremfor plater som spinner fort rundt. Teknologien har fått navnet Solid State Disc (SSD) og har sine helt klare fordeler.

Én ting er at lese og skrivehastigheten er omtrent dobbelt så høy som vanlige harddisker for stasjonære pc-er, men langt viktigere er det at den såkalte gjennomsnittlige aksesshastigheten er ekstremt mye bedre.

100 ganger raskere
Aksesshastigheten er enkelt fortalt den tiden det tar fra harddisken får beskjed om å lese noe som er lagret, og frem til skrivehodet er plassert på rett sted slik at lesingen kan begynne. På stasjonære datamaskiner er denne forsinkelsen typisk på 12-14 millisekunder.

Med SSD-disker er dette dramatisk redusert. SanDisks nye 32 gigabyte store SSD-løsning på 1,8 tommer har en gjennomsnittlig aksesstid på bare 0,12. Det vil si at aksesstiden er rundt 100 ganger raskere enn vanlige harddisker.

Dette er ytelse du virkelig vil merke når det er mange små filer som skal leses, eller når harddisken begynner å bli defragmentert. Med SSD er faktisk ikke fragmentering av harddisken et problem i det hele tatt.

Se hva det betyr i praksis
I videovinduet over kan du se en sammenligning av en datamaskin med SSD opp mot en med standard laptop-harddisk. Maskinene er identisk spesifisert, og er utstyrt med bare 512 megabyte minne for virkelig å få frem forskjellen mellom de to teknologiene.

Med mer minne ville oppstarten gått raskere, men ville ikke illustrert ytelsesforskjellen. Videoen går i dobbel hastighet.

Mange begynner nå å satse
Flere leverandører har allerede begynt å levere SSD-løsninger på markedet, blant annet SanDisk, Samsung, TDK og Ritek. På CES har vi snakket med flere andre produsenter om deres SSD-planer, og mange vil komme med løsninger i løpet av våren – inkludert den anerkjente minnekortprodusenten Lexar.

Og ulempen med teknologien? Først og fremst prisen. Minne koster rett og slett mye mer å produsere enn magnetiske plater for harddisker, og prisen per gigabyte er derfor mangedoblet. Det andre problemet er at de største SSD-løsningene som er mulig å oppdrive bare er på 32 gigabyte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere