*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det gylne tider for gull

Dollarprisen på gull har aldri steget så mye i løpet av én dag.

18.09.08 09:59

Prisene på gull eksploderte etter nok en usikker dag på det globale finansmarkedet onsdag. Finanskrisen som hadde sitt utspring i konkursen til investeringsbanken Lehman Brothers, førte til at mange investorer valgte å selge unna aksjer og heller satse på gull.

Prisen for levering i desember steg på et tidspunkt med hele 90,40 dollar, eller 11,6 prosent, melder nyhetsbyrået AP. Men landet på 850,50 dollar per unse (31,25 gram) da New York Mercantile Exchange, som er verdens største børs for råvarer, stengte onsdag. Det er et hopp på 70 dollar per unse, noe som er en dagsrekord i dollarpris.

Den tidligere rekorden er fra 29. januar 1980 da gullprisen steg med 64 dollar på én dag.

Stabil verdi
Investorer har solgt aksjer i panikk i frykt for ytterligere kursfall og dermed investert pengene i gull, sølv og andre såkalte trygge varer. Gull er en svært attraktiv vare i kriseperioder fordi metallet anses for å ha en forholdsvis stabil verdi.

Jon Nadler, som er analytiker ved Kitco Bullion Dealers Montreal, sa at handelen på gull gikk til himmels da det gikk rykter på gulvet om at nok et finansselskap sto i fare for å kollapse.

- Psykologien blant folk er at de stiller seg spørsmålet om hvem som er nestemann ut. Hvis nok en storbank kollapser, så kan vi oppleve en implosjon, og det gjør folk veldig urolige, sier Nader.

Vil stige før jul
Prisen på gull hadde i forkant av krisen falt med 25 prosent siden den hadde et toppnivå på 1000 dollar per unse i mars.

- De samme aktørene som solgte unna gull, kommer nå tilbake. Dette er begynnelsen på en stigning, sier Carlos Sanchez, som er analytiker ved CPM Group i New York.

Han spår at prisene på gull vil stige til 1000 dollar per unse før året er omme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.