Nå er det kaldere enn på Sydpolen

Foto: Scott Olson (2014 Getty Images)

Sprengkulde i USA fortsetter med å ta menneskeliv.

03.07.14 11:25

(Nettavisen/NTB): Den siste tiden er det registrert rekordlave temperaturer i de amerikanske delstatene Illinois, Indiana, Oklahoma og Texas. Det skyldes en iskald malstrøm med iskald luft fra Arktis.

Storbyen Chicago registrerte en rekordlav temperatur på 27 minusgrader mandag, mens i Fort Wayne i Indiana ble det registrert 25 kuldegrader, som også er en rekord for byen.

Mer enn 187 millioner amerikanere er berørt av sprengkulden.

- Kulden er den virkelige drapsmaskinen her. Du kan dø innen ti minutter om du ikke har ordentlige klær, sier borgermesteren i Indianapolis, Greg Ballard, i en uttalelse.

Dette er andre dagen på rad at skoler og forretninger holdes stengt i Indianapolis som følge av kulden. Innbyggerne advares også mot å kjøre bil.

Kaldere enn på Sydpolen
Sterke vinder gjør at kulden føles enda kaldere på kroppen med effektive kuldegrader på rundt -48 celsiusgrader i International Falls i Minnesota, og 53 effektive minusgrader i Comertown i Montana. Dette er betraktelig kaldere enn på Sydpolen, hvor det ble målt 32 effektive kuldegrader på mandag, skriver The Times.

Kulda har også tatt en rekke menneskeliv i USA den siste tiden. Bare i Chicago har fire godt voksne menn dødd av hjerteinfarkt mens de har måkt snø. En 71 år gammel kvinne med Alzheimers døde da hun gikk seg vill i kulden i New York. Liket til en kvinne (90) som frøs i hjel, ble funnet ved siden av en bil i Ohio. I tillegg skal det ha vært et titall dødsulykker på isete veier i USA.

Unntakstilstand
I New York har guvernør Andrew M. Cuomo erklært unntakstilstand i 14 områder vest i delstaten. Bymyndighetene har doblet tallet på sosialarbeidere som er sendt ut på gatene for å hjelpe hjemløse, melder New York Times tirsdag.

Innbyggerne i verdensmetropolen er blitt bedt om å se innom slektninger og bekjente som bor alene, spesielt eldre mennesker. Meteorologer spådde temperaturer ned i 14 minusgrader, noe som ville være tangering av kulderekorden fra januar 1896. Kraftig vind gjør at den effektive kulden er enda lavere og kan oppleves som ned mot 30 minusgrader.

Også i Sørstatene hutrer folk og frykter for at husdyr og avlinger skal bli påført store skader av vinterværet.

I Minnesota, der folk ellers er vant til vinterkulde, har myndighetene stengt skolene for første gang på 17 år. Midtvesten er rammet av det fagfolk kaller en polar virvelbevegelse, og i flere områder har det falt mye snø – enkelte steder opptil 65 centimeter.

Skyves sørover
Den polare virvelbevegelsen medfører at iskald luft presses sørover fra områdene rundt Nordpolen. Fenomenet som nå har rammet USA, oppsto over Sibir og var tirsdag på vei mot den amerikanske østkysten.

Folk nordøst i landet må dermed forberede seg på væromslag etter at det til nå i vinter har vært uvanlig mildt. Bilister advares mot glatt føre, men togselskapet Amtrak varsler normal trafikk i den travle «nordøstkorridoren» fra Boston via New York til Washington D. C.

Tusenvis av flyavganger er innstilt som følge av vinterværet i USA. Mer enn halvparten av avgangene fra hovedflyplassen O'Hare ved Chicago måtte avlyses mandag fordi drivstoffanleggene brøt sammen som følge av frost og at det var umulig å tanke.

Se kuldebildene fra USA.

Foto: Seth Perlman

Foto: Jim Schulz

Foto: Michael Conroy

Foto: John Dixon

Foto: Shannon Stapleton

Foto: Darren Hauck

Foto: Darren Hauck

Foto: Tina Macintyre-yee

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Klima

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag