Gå til sidens hovedinnhold

Nå er dette helseskadelig i USA

Frederic Hauge gleder seg over at Barack Obama endelig kan gjennomføre klimatiltak.

Amerikanske myndigheter kunngjorde mandag et nytt vedtak om at drivhusgasser er helseskadelig.

Environmental Protection Act (EPA) får jobben med å utarbeide et regelverk for utslipp på seks drivhusgasser, deriblant CO2.

Det betyr at president Barack Obama kan begrense klimautslippene i USA uten aksept fra Den amerikanske kongressen.

- Dette er et ledd i det arbeidet som Obama gjør for å skaffe seg et lovverk. Det er veldig positivt fordi det han nå gjør i tilfelle Senatet ikke aksepterer klimaloven, så sikrer han seg nå gjennom endringer i loven mulighet til å regulere klimautslipp. Han har en høyesterettsdom som gir ham mulighet til å gjøre dette, sier leder i Bellona, Frederic Hauge, til Nettavisen.

- Det vil si at alle kilder på over 25.0000 tonn må registreres og han kan pålegge selskapene modernisering og ombygging og pålegge dem å bruke mest moderne teknologi. Det gjør at han har noe i bakhånd, sier Hauge.

Blir trolig rettssaker
Men det kan likevel ta lang tid før klimatiltakene kan implementeres under EPA.

- Vi må regne med rettssaker i tre-fire år fremover. Det er ikke noe fare for at vi taper disse rettssakene, men de store selskapene velger rettssak for å utsette kapitalkostnader fordi de juridiske kostnadene er mer lønnsomme, sier Hauge.

Les også: Har du tre minutter til klimaet?

Representantenes hus vedtok i sommer et klimaforslag på 17 prosent kutt innen 2020 i forhold til 2005-nivå. Dette forslaget behandles nå i Senatet. Det er dette forslaget den amerikanske forhandlingsdelegasjonen har med seg til bordet under klimatoppmøtet i København.

EU har forpliktet seg til 20 prosent kutt innen 2020 i forhold til 1990-nivå. USAs klimaforslag utgjør bare tre-fire prosent dersom de også bruker 1990 som basisår.

Her kan du ta Nettavisens klimautslippstest (artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED

Stort påtrykk i København
Klimatoppmøtet i København gikk av stabelen mandag, og det var stort påtrykk fra delegater og journalister ved Bella-senteret der selve forhandlingene pågår. Bella-senteret har vært nødt til å avvise over halvparten av de akkrediterte grunnet kapasitetsproblemer.

Les også: Her har du 101 løsninger

Miljøorganisasjonen Bellona er sterkt representert i København og har ordnet seg et eget konferanserom i Bella-senteret (greenroom), samt en egen paviljong på Hopenhagen Live på rådhusplassen i København.

- Hvordan er stemningen i København, Hauge?

- Skal jeg være helt ærlig, så er det vanskelig for meg å si noe om det fordi jeg sto i akkrediteringskø i tre timer i går. Det var koselig det, men kaldt. Og så hadde vi åpning av Hopehagen Live og Greenroom, men vi er ved godt mot.

Det var miljøvernminister Erik Solheim som åpnet Bellona-paviljongen.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut