*Nettavisen* Nyheter.

Nå er «nazisten» tilbake i Tyskland

En angivelig nazifangevokter (89) har landet i Tyskland hvor han står tiltalt for 29.000 drap.

12.05.09 12:05

John Demjanjuk ble utlevert fra USA og fraktet til Tyskland hvor han skal stilles til ansvar for sine handlinger som nazifangevokter i 1943.

Han er en av de mest ettersøkte mistenkte krigsforbryterne i verden og står tiltalt i München for medvirkning til drap på 29.000 jøder under andre verdenskrig.

Hevder sin uskyld
Men Demjanjuk nekter for at han tjenestegjorde som fangevokter ved dødsleiren Sobibor under Holocaust.

89-åringen, som bosatte seg i USA i 1952, hevder han ble tatt til fange av tyskerne i sitt hjemland Ukraina under krigen og ble holdt som krigsfange i Tyskland.

Han ble fløyet i et privat jetfly fra Cleveland i USA mandag kveld og landet på tysk jord tirsdag morgen, melder Reuters.

Demjanjuk har gjennom rettsvesenet kjempet mot utlevering fra USA siden anklagene mot ham ble reist for flere år tilbake. Demjanjuk sitter i rullestol og hevder han er for skrall til å bli utlevert til Tyskland.

Men føderale agenter kom til slutt og hentet ham hjemme i Cleveland i april.

Saken endte til slutt opp i den amerikanske høyesteretten som besluttet at Demjanjuk kunne utleveres til Tyskland.

«Ivan den grusomme»
Allerede i 1988 ble Demjanjuk dømt til døden i Israel etter at Holocaust-overlevende hadde identifisert ham som «Ivan den grusomme» – en fangevokter ved dødsleiren Treblinka.

89-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var den beryktet nazifangevokteren.

Men Israels høyesterett omgjorde dommen da nye dokumenter fra tidligere Sovjetunionen antydet at «Ivan den grusomme» antakelig var en annen mann, og etter syv år i varetekt ble han frikjent.

Men i mars utstedte påtalemyndigheten i München en arrestordre på Demjanjuk for medvirkning til drap på tusenvis av jøder ved en annen fangeleir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.