Nå fyrer de opp reaktoren

Foto: REUTERS/Raheb Homavandi

Arbeidet med å lade Irans første atomkraftverk med brenselsstaver startet lørdag.

22.08.10 08:31

Med representanter fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som tilskuere startet lørdag morgen norsk tid arbeidet med å fyre opp Irans første atomkraftverk ved byen Bushehr ved landets sørvestre kyst mot Persiabukta. Det skjedde ved å tilføre brenselsstavene hvor selve fisjonsprosessen foregår.

Det vil ta rundt to måneder før reaktoren begynner å produsere elektrisitet, meldte statlig TV ifølge CNN. Russiske myndigheter - som også bivånet igangkjøringen - sier til nyhetsbyrået Itar-Tass at atomreaktoren først vil være i fullt gjenge mot slutten av året.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger understreket at reaktoren skal brukes til å lage atomkraft, mens enkelte vestlige land spør seg om den kun er ment til sivile formål eller om Iran etter hvert også vil anrike uran på egenhånd og på den måten skaffe seg materialet de trenger for å lage kjernefysiske våpen.

Fra russisk side - som har bistått Iran under oppbyggingen - heter det at Iran ønsker å utvikle et åpent og ærlig samarbeid med IAEA.

Det er 15 år siden Russland og Iran ble enige om å samarbeide om atomkraftverket i Bushehr etter at tyske Siemens sa takk for seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.