Kalvingen av en 5.800 kvadratkilometer stor bit av isbremmen Larsen C, fant sted en eller annen gang mellom mandag og onsdag.

– Vi har ventet i månedsvis på at dette skulle skje og er overrasket over hvor lang tid det tok før sprekken i isen fortsatte gjennom de siste kilometerne med is, sier Adrian Luckman ved Swansea University, en av forskerne som har fulgt utviklingen tett.

– Vi fortsetter å overvåke hvilke følger denne kalvingen kan få for isbremmen Larsen C, samt hva som kommer til å skje med dette enorme isflaket, sier han.

LES MER: Enormt isfjell nær å løsne fra Antarktis

Ikke menneskeskapt

Breforskeren Martin O'Leary ved Swansea University sier at kalvingen var en naturlig hendelse som ikke skyldes menneskeskapte klimaendringer, og forskerne er også enige om at det på kort sikt heller ikke vil påvirke havnivået.

– Det gjør imidlertid isbremmen svært sårbar, sier O'Leary.

Anna Hogg ved Centre for Polar Observation and Modelling ved University of Leeds tror heller ikke kalvingen kan tilskrives klimaendringer.

– På det nåværende tidspunkt vil det være forhastet å si at dette ble forårsaket av global oppvarming, sier hun.

Mangler statistikk

Den danske is- og klimaforskeren Dorthe Dahl-Jensen ved Universitetet i København stiller seg også tvilende til om det var menneskeskapte klimaendringer som fikk isflaket til å løsne.

– Siden store stykker river seg løs så sjelden, så har vi ikke tilstrekkelig med statistikk til å kunne si om dette er eksepsjonelt eller ikke, sier hun.

Antarktis er blitt overvåket fra satellitter bare de siste 10–15 årene, og forskerne vet derfor ikke hvor ofte slike store isflak løsner, påpeker Dahl-Jensen.

Brytes opp

Forskere fra det britisk-baserte Antarktis-prosjektet MIDAS har overvåket sprekken gjennom Larsen C-bremmen i årevis, og var også på plass da isbremmen Larsen A kalvet i 1995 og da Larsen B fulgte etter i 2002.

Forskerne tror nå at det enorme isflaket, som trolig er det største som noensinne har løsnet, vil brekke opp i mindre biter. Noen av bitene dem blir trolig værende i området, mens andre kan komme til å bevege seg nordover og inn i varmere farvann.

Selv om isflaket ikke vil påvirke havnivået, kan det at bremmen har løsnet få breene lenger inne på det antarktiske fastlandet til å gli ut i havet. Dette kan få havnivået til å stige med om lag 10 cm, tror noen forskere.

(©NTB)


Har du sett disse populære videoene?