RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå har valgsirkuset startet

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Startskuddet i Iowa har gått.

Klokken 02.00 norsk tid startet nominasjonsvalget i Iowa. Nå må alle som vil være med på caucus-valget, være til stede i de utallige valglokalene over hele delstaten.

LES MER: Alt om valget i USA

Iowa er første delstat ute i nominasjonsvalget som avgjør hvem som blir demokratenes og republikanerens presidentkandidater. Caucus-velger Kathy Barger er på plass i et valglokale i Walnut, Iowa, og hun forteller til CNN at det er stappfullt av stemmelystne demokrater.

- Jeg vet ikke helt hvordan de skal klare å få plass til alle sammen i rommet, og enda mindre hvordan de skal klare å telle opp stemmene, sier Barger til den amerikanske nyhetskanalen.

De forskjellige kandidatene har jobbet beinhardt de siste ukene og dagene med å få sine tilhengere til valglokalene. Valget blir avholdt på kveldstid i Iowa, og spørsmålet er hvor mange som velger å trosse det kalde vinterværet for å avgi sin stemme.

Nettavisen vil følge utviklingen i Iowa gjennom hele natten og melde fra om resultatene her.

Det er ventet at valgresultatet vil være klart rundt klokken 05.00 norsk tid fredag morgen, og stemmeprosessen er alt annet enn lett forståelig. Faktisk er reglene for demokratenes caucus-velgere så kompliserte at kandidatene har lagt ut videoer på sine nettsider som forklarer prosessen, og det blir også avholdt kurs for hva man må gjøre på den store valgkvelden.

Komplisert
Demokratenes prosess er mest komplisert. Folk som vil stemme på en demokratisk demokrat, må møte opp på lokalet til av de 1784-valgdistriktene. Der må Barack Obama-tilhengerne samle seg i et hjørne, mens tilhengerne til Hillary Clinton samler seg i et annet hjørne. I omtrent 30 minutter prøver hver gruppe å kapre stemmer til sin kandidat, og etter det blir stemmene talt opp. En kandidat som har under 15-25 prosent støtte (avhengig av distrikt), ryker ut.

Disse tilhengerne står da fritt til å støtte en annen kandidat. Når dette er ferdig, blir delegatene fra distriktet fordelt basert på oppslutningen til presidentkandidatene og sendt til caucus-valget for fylket og deretter for hele delstaten.

Barack Obama er den demokraten som ligger best an på meningsmålingene til å samle mest støtte til sitt kandidatur i delstaten. Han har 31 prosentpoeng, etterfulgt av John Edwards med 27 prosentpoeng, mens Clinton ligger på tredjeplass med 24, ifølge målingene som er utført av Reuters/C-SPAN/Zogby.

Republikanerne
For republikanerne er prosessen litt lettere å forstå. Her stemmer velgerne anonymt etter å ha hørt en presentasjon av de forskjellige kandidatene. Det republikanske partiet teller da opp stemmene og sender resultatet til sentralkontoret og pressen.

Blant republikanerne er det Mike Huckabee som leder an på den siste meningsmålingen med 31 prosentpoeng, mens Mitt Romney har 25, deretter følger skuespiller og tidligere Tennessee-senator Fred Thompson med elleve prosent og John McCain med ti.

(Kilde: Wikipedia)

Hvem tror du vinner valget i Iowa?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere