Gå til sidens hovedinnhold

- Nå kan munkene endelig bli løslatt

Mer enn 200 buddhistmunker ble arrestert og flere titalls drept under opprøret mot militærjuntaen i Burma.

Burmas president kunngjorde tirsdag at myndighetene vil innvilge amnesti for 6300 fanger. Fangene skal bli løslatt onsdag.

- Det har gått et rykte om at myndighetene vil løslate mange fanger i dag, og pårørende har samlet seg utenfor fengslene. Men så kom det en kunngjøring på den statsstyrte TV-kanalen at de skal løslate over 6000 fanger i morgen, sier sjefredaktør Aye Chan Naing ved Democratic Voice of Burma, som har base i Oslo, til Nettavisen.

- De har ikke sagt hvem som skal løslates i morgen, så det blir spennende å se hvor mange politiske fanger som faktisk blir løslatt. Det har skjedd før at flere tusen kriminelle har blitt løslatt, og da har det bare vært rundt hundre politiske fanger blant de løslatte, sier han.

- Aner ikke hvem som blir løslatt
Derfor blir det spennende å se hvor mange journalister, aktivister og buddhistmunker som blir løslatt. Aye Chan Naing tror og håper at mange munker og politiske fanger blir løslatt, men tar ingenting på forskudd.

- Hvor mange munker tror du blir løslatt?

- Det er vanskelig å si, ettersom myndighetene ikke har gitt oss noen navn, sier han.

Minst 200 buddhistmunker ble arrestert, ifølge Aye Chan Naing, da munkene utførte et fredelig opprør mot militærjuntaen i 2007. I Norge viste nordmenn sympati for buddhistmunkenes situasjon ved å bære røde klær. Fire år senere sitter fortsatt mange av dem fengslet.

- Over 100 drepte
Myndighetenes offisielle tall på antall drepte personer under opptøyene i 2007, er satt til 30 døde. Men Aye Chan Naing mener over hundre mennesker ble drept av de burmesiske sikkerhetsstyrkene.

- Noen munker ble arrestert og drept. Det er mange vi ikke har oversikt over, sier han.

Vesten har nylig innført nye sanksjoner mot militærjuntaen i Burma. USA gjorde det klart overfor burmesiske myndigheter mandag at amerikanerne vil respondere positivt til løslatelsen av politiske fanger.

- Jeg er optimistisk
Aye Chan Naing sier han er optimist når det gjelder utviklingen i Burma.

- Dette er veldig interessante tider. Det skjer mange endringer, og jeg er optimistisk. Men disse endringene kan tas tilbake når som helst. Presidenten og militæret har all makt, sier han.

En talsperson for fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ønsker kunngjøringen velkommen.

- Dette er veldig gode nyheter, og vi håper at politiske fanger er blant dem som blir løslatt, sier Nyan Win, melder BBC.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken