Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer syntetisk blod

Foto: MAURICIO LIMA (AFP)
Sist oppdatert:
Storbritannia annonserer et stort forskningsprosjekt som innen tre år skal ha skapt syntetisk blod.

Denne uken annonseres et stor samarbeidsprosjekt mellom engelske NHS Blood and Transplant, skotske Scottish National Blood Transfusion Service og Wellcome Trust, verdens største veldedighetsorganisasjon for medisinsk forskning.

Målet er å produsere røde blodlegemer med stamceller fra embryo som er til overs etter prøverørsbefruktning, skriver The Independent.

Forskningsprosjektet vil teste stamceller for å finne de som er genetisk programmert til å lage 0-minus blod. Denne blodtypen kan brukes av de fleste mennesker uten å bli avvist, men er relativt sjelden. Bare sju prosent av verdens befolkning har blod av typen 0-minus.

Lang vei til masseproduksjon
Det endelige målet med forskningen er å masseprodusere røde blodlegemer, og dermed løse blodmangelen mange steder i verden. Med denne typen blod trenger ikke sykehusene tenke på risikoen for å motta blod infisert med HIV eller andre sykdommer.

Fordi stamceller kan reproduseres i det uendelige i laboratoriumene, vil blod av denne typen kunne bli produsert i store mengder.

Seksjonsoverlege Vidar Bosnes ved Blodbanken i Oslo sier at en eventuell masseproduksjon ennå ligger langt fram i tid.

- Jeg opplever dette som et pilotprosjekt. Hvis de klarer å produsere blod vil det være i en liten skala i et laboratorium. Å skalere opp produksjonen vil være en stor utfordring sier han.

Bosnes tror ikke at masseproduksjon av syntetisk blod vil komme innen de første tiåret, og at behovet for blodgivere vil fortsette i lang tid framover.

Flere om beinet
- Det er et stort press på blodgiverne i de store byene, og vi har alltid bruk for nye blodgivere, sier Bosnes. Han tror ikke at stamcelleforskningen kommer til å endre på det de nærmeste tiårene.

Forskningsprosjektet skal ledes av professor Marc Turner ved Edinburgh Universitet.

Det engelske prosjektet er ikke enestående. Forskere både i Sverige, Frankrike og Australia jobber med å lage røde blodlegemer av stamceller. I USA annonserte selskapet Advanced Cell Technology i 2008 at de hadde laget milliarder av røde blodlegemer fra stamceller. Men på grunn av Bush-administrasjonens nei til forskning på stamceller, har dette arbeidet stoppet opp. President Barack Obama har imidlertid igjen gitt grønt lys for stammcelleforskning i USA.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!