*Nettavisen* Nyheter.

Nå møtes de ansikt til ansikt

Foto: ALEXEY DRUZHININ (AFP)

Deres personlige kjemi kan være helt avgjørende for konfliktene i Midtøsten.

19.06.12 08:26

Lederne for verdens 19 største økonomier, pluss EU (G20), møtes i Mexico i Los Cabos mandag. Møtet er først og fremst et økonomisk toppmøte, hvor Hellas og eurokrisen blir et sentralt tema.

- Det overordnede fokuset på dette G20-møtet vil være å reflektere over den pågående debatten rundt vekst og den kritiske betydningen av global vekst og global restitusjon. Den europeiske biten er for øyeblikket den viktigste biten i denne innsatsen, sier økonomisk rådgiver i Det hvite hus, Mike Froman, i forkant av G20-toppmøtet.

Ansikt til ansikt
Men dette blir også første gang at Vladimir Putin og Barack Obama møtes ansikt til ansikt etter at førstnevnte ble gjenvalgt som Russlands president.

Obama og Putin har en rekke spørsmål å drøfte som er viktig for verdensfreden, og derfor er det helt avgjørende at de to finner en god tone.

- Det viktigste med dette møtet er kanskje å få rensket opp luften. Det har vært litt dårlige og anstrengte relasjoner mellom USA og Russland i forhold til valget i Russland, da Obama var nølende med å gratulere Putin, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

I tillegg viste Putin sin misnøye med å takke nei til deltakelse på G8-toppmøtet i USA i mai måned.

- Da uteble Putin nesten demonstrativt, slike det ble oppfattet av USA, sier Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Syria og Iran
Det er spesielt to hastesaker som vil stå svært sentralt når de to statsmennene møtes - Syria og Iran.

- Det vil være av betydning at de to vil få en noenlunde felles tilnærming av Syria-konflikten, og finne en eller annen løsning som gjør at Basher al-Assad etter hvert forsvinner ut og noen nye kommer inn, sier Melby.

Samtidig som toppmøtet i Mexico avholdes, blir Iran-forhandlingene gjenopptatt i Moskva. Mandag skal representanter fra de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd og Tyskland møte iranske representanter for å drøfte det omstridt, iranske atomprogrammet.

Melby sier at partene må balansere forsiktig.

- Du må se Syria-problematikken og Iran-problematikken i sammenheng. Hvis amerikanerne presser Russland for hardt på Syria, så mister man kanskje den nødvendige støtten i forhold til Iran, sier han.

Frykten er at Iran-konflikten skal eskalere seg til en væpnet konflikt dersom iranerne fastholder på de angivelige planene om å anskaffe kjernevåpen.

Natos rakettforsvar
Et annet viktig tema vil være Natos planlagte rakettforsvar i Europa. Nato og USA sier rakettskjoldet har som formål å avverge angrep fra røverstater som blant annet Iran. Russland hevder imidlertid at rakettskjoldet vil utgjøre en sikkerhetsrisiko.

- Russerne kommer nok til å ville ha dette på dagsorden, og presse på med å forsinke eller trenere dette best mulig. Men det er ikke veldig langt fram til valget. Jeg vil tro at det er en sak som vil ligge, og at det ikke kommer til å skje noe nevneverdig før valget, sier Melby.

Obama har tidligere antydet overfor Putins forgjenger, Dmitrij Medvedev, at han ikke kan gjøre noe i forhold til rakettforsvaret før han eventuelt blir gjenvalgt 6. november.

- Men jeg tror ikke russerne skal ha noen forhåpninger om at Obama skal stoppe det, fordi USA og Nato har lagt ned altfor mye prestisje i det, sier Melby.

Obama og Putin har tidligere truffet hverandre utenfor Moskva, men da var det Medvedev som tilsynelatende styrte den russiske skuta.

Kilder. The New York Times, The Wall Street Journal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.