RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PHILIP DHILL (EPA)

Nå skal han arresteres

Sist oppdatert:
Den internasjonale domstolen i Haag utsteder arrestordre på Sudans president Omar Hassan al-Bashir.

Omar Hassan al-Bashir står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Darfur, melder Reuters.

Bashir blir dermed den mest høytstående personen til å bli straffefulgt i Haag-domstolen.

- Uskyldig
Presidenten som hevder han er uskyldig, er anklaget for å ha iverksett en voldskampanje i Sudans vestlige Darfur-region.

Ifølge FNs tall har 300.000 mennesker blitt drept og millioner blitt drevet på flukt under den seks år lange konflikten i Darfur.

Talsmann for domstolen i Haag, Laurence Blairon, sier de vil straks kontakte den sudanske regjeringen og overlevere en begjæring for presidentens arrest, melder BBC.

- Jeg vil be myndighetene i Sudan om å samarbeide med domstolen, stanse alle kamphandlinger og aktivt søke en varig, politisk løsning på konflikten i Darfur. Jeg vil samtidig be opprørsgruppene om å inngå en våpenhvile med regjeringen, stanse all vold og delta i fredsforhandlingene i regi av FN og AU, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han understreker at det nå er viktig at ikke stridigheter rundt straffedomstolens arrestordre bidrar til å øke volden i Darfur eller hindrer det humanitære arbeidet i regionen ytterligere.

Blairon sier at Bashir er mistenkt for å være «ansvarlig for å ha beordret angrep mot en stor del av den sivilbefolkningen i Darfur, Sudan, og drept, utryddet, voldtatt, torturert og tvunget store deler av sivilbefolkningen på flukt og plyndret eiendommen deres».

Ikke folkemord
Hun sier at voldshandlingene i Darfur er et resultat av en plan som er organisert på det høyeste nivået i den sudanske regjeringen, men det finnes ikke noe bevis for at det er blitt begått folkemord.

Ifølge BBC er situasjonen spent i Sudans hovedstad Khartoum.

Dette er første gangen at en sittende statsleder får utstedt en arrestordre mot seg av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) siden den ble opprettet i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere