RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå tviler også Powell

USAs utenriksminister Colin Powell innrømmet lørdag at det er et "åpent spørsmål" om Irak hadde forbudte masseødeleggelsesvåpen før krigen.

Powell insisterte likevel på at etterretningen før krigen hadde rett når det gjaldt irakiske planer om å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

Powell kom med sin kommentar som respons på at David Kay, som fredag gikk av som leder for de amerikanske våpeninspektørene, sa han ikke lenger tror at det fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak før USA gikk til krig i mars 2003.

- Det som er det åpne spørsmålet er hvor store lagre de hadde, og om de hadde lagre, hvor ble de av? Og om de ikke hadde noen, hvorfor var ikke det kjent på forhånd, sa Powell til journalister som reiste sammen med ham til Georgia lørdag.

Han gikk også imot kritikken mot etterretningen før krigen om de påståtte våpnene, og sa at etterretningen hadde rett når det gjaldt at Irak hadde til hensikt å produsere forbudte våpen, hadde evnen til å gjøre det og hadde programmer for å utvikle dem.

Powell forsvarte også sin beryktede tale i FNs sikkerhetsråd i februar 2003, der han la fram det han kalte bevis for at Irak hadde bortgjemte masseødeleggelsesvåpen.

Han sa at USA før krigen ikke bare hevdet at Irak hadde forbudte våpen, men krevde at Irak skulle avklare hvor mye de hadde.

- Var det 100 tonn, 500 tonn eller null tonn? Var det x antall liter miltbrannbakterier, ti ganger så mye eller ingenting, spurte han retorisk.

At Irak angivelig hadde masseødeleggelsesvåpen var hovedbegrunnelsen til USA og Storbritannia for å gå til krig mot Irak. Når Kay etter mange måneders leting nå sier han ikke tror det var slike våpen i Irak, er det et slag i ansiktet på president George W. Bush og statsminister Tony Blair.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere