RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vil han stenge Guantanamo Bay

Sist oppdatert:
Barack Obama vil stenge Guantanamo Bay og overføre de innsatte til amerikansk fastland.

Rådgiverne til påtroppende president Barack Obama utarbeider en slagplan på hvordan de skal avvikle den omstridte fangeleiren Guantánamo Bay på Cuba, melder nyhetsbyrået AP.

Planen er å overføre flere av de terrormistenkte til USAs fastland hvor de vil bli stilt for en ordinær straffeprosess.

Under valgkampen beskrev Obama fangeleiren på Cuba som et trist kapittel i USAs historie.

Ifølge den foreløpige planen vil en gruppe av de innsatte bli løslatt, mens andre blir straffefulgt på amerikansk fastland.

Nytt rettssystem
Derimot er det en tredje gruppe som krever diskresjon under straffeprosessen av hensyn til rikets sikkerhet.

Dermed kan det føre til at Obama-administrasjonen må opprette et nytt rettssystem som tar hensyn til hemmeligstemplet informasjon, opplyser rådgivere og Demokrater som er involvert i prosessen med å skissere avviklingsplanen. Aktørene ønsker å være anonyme fordi planen ennå ikke er ferdigstilt.

KRITIKK MOT USA: USA har fått massiv internasjonal kritikk for måten de har behandlet fangene på Guantanamo Bay. Mange av de innsatte har sittet fengslet i flere år uten å ha fått saken sin prøvet.
KRITIKK MOT USA: USA har fått massiv internasjonal kritikk for måten de har behandlet fangene på Guantanamo Bay. Mange av de innsatte har sittet fengslet i flere år uten å ha fått saken sin prøvet.

Det alternative rettssystemet vil være et stort avvik fra politikken til Bush-administrasjonen, som opprettet ekstraordinære militærdomstoler som fratok de innsattes sivile rettigheter.

John McCain var også en tilhenger av å avvikle fangeleiren. Men McCain var motstander av å straffefølge de innsatte i det ordinære straffesystemet, og mente at de innsatte måtte stilles for Bush’ militærdomstoler.

Møtt med kritikk
Planen blir også møtt med kritikk fra foreningen som representerer flere av de innsatte.

- Jeg mener det vil være en enorm feil å opprette et alternativt rettssystem som et svar på den foraktelige fiaskoen av Guantanamo. Vi trenger ikke et nytt rettssystem. De siste åtte årene er bevis nok på problemene et nyopprettet rettssystem fører med seg, sier advokat Jonathan Hafetz fra American Civil Liberties Union.

MISTET RETTIGHETENE: Fangene på Guantanamo Bay mistet sine sivile rettigheter da George W. Bush innførte militærdomstolene.
MISTET RETTIGHETENE: Fangene på Guantanamo Bay mistet sine sivile rettigheter da George W. Bush innførte militærdomstolene.

Jusprofessor ved Harvard og rådgiver til Obama, Laurence Tribe, sier at avviklingen av Guatanamo er en førsteprioritet for Obama, og at de vil finne en løsning på hvordan de skal overføre de innsatte til fastland til tross for at det vil bli oppfattet som kontroversielt.

- Vi kan ikke sperre folk inne i et fangehull i all evighet uten å straffefølge dem for å fastslå om de faktisk fortjener å være der, sier han til nyhetsbyrået.

Slagplanen, som ble kjent mandag, har også møtt kritikk fra både Republikanere og Demokrater.

Barack Obama, kona Michel og deres to døtre Malia (10) og Sasha (7) skal få en omvisning i Det hvite hus mandag. Deretter skal Obama og Bush møtes for å diskutere overgangen. Dette blir første gang at Obama setter sine føtter i Det ovale kontor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere