RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vil svenskene ha nye atomkraftverk

FORSMARK, SVERIGE 20080228: AEA har avsluttet sin granskning av det svenske kjernekraftverket Forsmark etter hendelse sommeren 2006 da feil i en ekstern krets førte til en kortslutning som slo ut en del av reservepumpene ved kraftverket. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
FORSMARK, SVERIGE 20080228: AEA har avsluttet sin granskning av det svenske kjernekraftverket Forsmark etter hendelse sommeren 2006 da feil i en ekstern krets førte til en kortslutning som slo ut en del av reservepumpene ved kraftverket. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Sist oppdatert:
Svenskene vil ikke lenger fase ut atomkraften, men bygge nytt. Bellona ber Norges utenriksminister reagere.

De borgerlige partiene som utgjør grunnlaget for den svenske regjeringen mener tiden er inne for å oppheve forbudet mot bygging av nye kjernekraftverk. Nyheten ble sluppet torsdag, melder Svenska Dagbladet på nett.

I Norge vekker den nye kursen sterk bekymring hos Bellona. Miljøstiftelsen ber norske myndigheter reagere.

- Kall ambassadør inn på teppet
- Svensk energipolitikk har spilt fallitt, og ny atomkraft endrer ikke det. At Sverige prøver å sukre pillen med vindkraft hjelper ikke. Dette er for lite og for sent, sier en opprørt Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona, ifølge en pressemelding.

- Utenriksministeren må kalle inn den svenske ambassadøren på teppet. Vi forventer et like sterkt engasjement fra norsk side i denne saken, som vi har sett i Sellafieldsaken, sier Bøhmer.

Bygge nytt der gamle fases ut
Ifølge det svenske forslaget skal de nye kjernekraftverkene komme der det allerede finnes kjernekraftverk og der disse skal fases ut. Men partiene avviser statlig støtte til nye kjernekraftverk.

- Et svik mot miljøet
Fra opposisjonen i Sverige kommer det sterke reaksjoner. «Sabotasje» og «et svik mot miljøet», lyder dommen fra Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

Kjernekraftverkene har i en årrekke vært en stein i skoen for det borgerlige samarbeidet i Sverige. Sterkest har motstanden mot kjernekraft vært i Centerpartiet. Da svenskene hadde folkeavstemning om kjernekraft i 1980, sto partiet på motstandernes side. Den gang sa svenskene at atomkraften skulle fases ut og gradvis erstattes av fornybar energi. Men for to år siden kom antydningene om at vinden var i ferd med å snu. I 2007 satte Centerpartiets partileder Maud Olofsson døra på gløtt for nye kjernekraftverk.

- Centern har ikke endret syn på kjernekraften, men vi kan leve med at den i overskuelig framtid kommer til å være en del av Sveriges elforsyning, uttalte Olofsson torsdag, ifølge svd.se.

Mer vindkraft og fornybar energi
De borgerlige partienes energipolitiske manifest åpner også for en storsatsing på vindkraft, på mer energieffektivisering og på storstilet satsing på fornybare energi. Det skal bli enklere og gå raskere og få grønt lys for å bygge vindmøller. Ifølge Svenska Dagbladet skal målet være å bygge ut 30 terrawattimer fram til 2020.

- Skaper nytt miljøproblem
Bellona mener likevel svenskene går baklengs inn i framtida. Nils Bøhmers sier man ikke løser ett miljøproblem ved å skape et annet. Hans innvending er at atomkraft produserer store mengder med farlig radioaktivt avfall og utgjør en stor risiko for ulykker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere