Nærkamp i båten før skyting

Foto: Henning Bagger (NTB scanpix)

Da skytingen mellom dansk politi og de smuglersiktede nordmennene startet i Ålbæk, var politimannen allerede om bord i den norske båten.

09.01.13 15:31

Ålbæk/Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Da skytingen mellom dansk politi og de smuglersiktede nordmennene startet i Ålbæk, var politimannen allerede om bord i den norske båten, ifølge granskningen.

Det opplyser Kirsten Dyrman i Uafhængige Politiklagemyndighet (DUP) til nyhetsbyrået Ritzau. DUP tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge og gransker skytingen der en 49-åring nordmann ble skutt av dansk politi søndag kveld.

Kort tid før skytingen begynte, hoppet en betjent fra AKS, spesialstyrken til det danske etterretningspolitiet, fra en dykkerbåt og over i nordmennenes båt, ifølge DUP.

– En AKS-betjent hopper over i båten etter at de har kjørt inn i den og smadret motorene. Han hopper over og blir deretter skutt, forteller Dyrman.

Nærkamp
Etter kort tid med nærkamp skjøt den norske mannen ifølge politiet først og såret tjenestemannen med to skudd i lysken. Politiet besvarte skuddene og drepte den norske 49-åringen med skudd i hodet og brystet. Skuddene traff og såret også en norsk 27-åring.

DUPs oppgave er å finne ut hva som skjedde da 49-åringen ble skutt og drept. Blant annet skal granskerne avklare om nordmennene var varslet om at personene de prøvde å stikke av fra, var politifolk.

– Det gjenstår en del avhørt, og vi vil ikke at noe skal komme ut før avhørene er gjort, slik at alle kommer med samme forklaring, sier Kirsten Dyrman.

Tirsdag var dykkere i gang med å lete i havnebassenget i Ålbæk, skriver Ekstra Bladet.

Politiet tror nordmennene kan ha prøvd å kvitte seg med våpen, patronhylser eller narkotika.

– GPS i båten
Etter hva Fædrelandsvennen erfarer ble GPS-utstyr plassert i den hurtiggående båten – en såkalt rib – allerede før den la ut fra Arendal med kurs for den danske byen Ålbæk. Ifølge avisa brukte båten én time på kryssingen av Skagerrak, og det var ventet at nordmennene skulle returnere innen tre timer.

Politiet visste ikke hvilken norsk havn de tre mennene hadde planer om å legge til kai i, og derfor skal kystvaktskipet Nornen ha blitt stasjonert mellom Kristiansand og Arendal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Bagger

Ingen kommentar
Lederen for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

– Vi har blitt enige med dansk politi om at det er de som skal uttale seg i saken. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere disse opplysningene, sier Vagle.

Sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nord-Jyllands politi opplyser at det kom en henvendelse om saken fra norsk politi i 2012.

– Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, var dette en planlagt aksjon, sier Hilborg.

Den 49 år gamle mannen fra Arendal kjørte hurtigbåten fra Norge og inn til småbåthavna i Ålbæk, som ligger mellom Frederikshavn og Skagen. Der ble han møtt av de to landsmennene, og de tre mennene skal ha vært i ferd med å laste over flere hundre kilo hasj i båten da politiet slo til.

Bakmenn
Politiet og Tollvesenet jobber fortsatt med å finne bakmennene etter at smuglingen av 250 kilo hasj ble stanset i Danmark. Det skal være satt i gang undersøkelser rundt navngitte personer.

De to pågrepne nordmennene i saken, en 27-åring og en 36-åring, er varetektsfengslet, siktet for narkotikakriminalitet. Begge har anket kjennelsen. 36-åringen innrømmet besittelse av narkotika, men bare for 45 kilo av det 250 kilo store partiet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.