Nærkontakt i dag

Foto: HO (AFP)

En asteroide på 30-40 meter suser i dag farlig nær jorden.

Hadde den truffet jordkloden ville det ikke ført til noen global katastrofe, men skadene i treffområdet ville vært like store som Tunguska-nedslaget i Sibir i 1908. Meteoritten felte rundt 80 millionær trær over et område på 2150 kvadratkilometer. Sammenstøtet med atmosfæren og jordkloden var tusen ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

Men klokken 14.30 mandag flyr den 30-40 meter lange asteroiden 2009 DD45 forbi jordkloden på 65.000 kilometers avstand. I astronomisk sammenheng er det som å snitte jordkloden.

- Asteroiden passerer jorden innenfor månens bane. Den er cirka dobbelt så langt ut som satellittene, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se asteroiden her
Asteroiden ble oppdaget for få dager siden ved Siding Spring Observatory i Australia. Når den passerer jorden vil den ikke være synlig fra Norge, men du kan tydelig se den bevege seg over himmelen på denne videoen. Du ser den som en liten strek som dukker opp nede i midten og beveger seg til høyre oppover skjermen.

Men stjerneobservatører i Japan, Australia, og på Hawaii vil lett kunne se det relativt lille himmellegemet når det suser mellom jorden og månens bane, skriver Sky & Teleskope.

Å følge med på asteroider på vei mot jorden er big astronomibusiness.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp

Heftig overvåket
- Man overvåker alle asteroider som man kan se på lang avstand og beregner hvor nærme de skal komme jorden, og sannsynligheten for at de skal treffe. Et nytt europeisk program hvor Norge også vil delta skal øke kvaliteten på overvåkingen av asteroider, sier Pål Brekke.

Målet er å få et varslingssystem slik at man eventuelt kan endre kurs for store asteroider som kan treffe jorden for å unngå at vår sivilisasjon blir utslettet av et treff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mulige treff
I dag kjenner man ikke til mange farer fra verdensrommet. En studie av astronomen Andrea Milani viser flere mulige treff mellom 2169 og 2199. Blant annet er asteroiden 1999 RQ36 på vei mot jorden. Den er en halv kilometer i diameter.

- Sannsynligheten for at den treffer er cirka 1:45.000, sier Brekke. Det er altså mye større sjanse for undergang enn for at du skal vinne full pott i lotto (som er 1:5,3 millioner)

Fredag 13.
Før den tid vil asteroiden Apophis rase forbi (forhåpentligvis red.anm.) jorden i 2036. Den er 600 meter i diameter, og sjansen for å treffe jorden er nå beregnet til å være forsvinnende liten. I april 2036 vil Apophis være nærmest jorden på fredag 13, så vi får håpe at all tro på ulykkesdatoen bare er overtro.

Mer om Apophis: Se opp for denne asteroiden

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.