Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når media blir en trussel

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Tea Party-bevegelsen i USA anser den ordinære pressen som motstandere.

Nylig ble en journalist arrestert av vaktene til Joe Miller, republikanernes Tea Party-støttede kandidat fra Alaska. Det utløste en bombe som har tikket lenge, skriver Financial Times .

Journalisten hadde skrevet flere artikler der det blir reist spørsmål rundt Joe Millers webside. Og han ble lagt i håndjern da han prøvde å få stilt Miller spørsmål i forbindelse med et valgkampmøte.

- Jeg var i ferd med å forlate møtet, og journalisten trakasserer meg, han står i veien rett foran meg og sperrer veien når jeg skal gå, sa Miller til Fox News

I krig med pressen
I likhet med under de fleste andre valg i USA er det også nå kampen mellom demokratene og republikanerne som får mest oppmerksomhet, men konflikten mellom Tea Party-bevegelsen og pressen er nesten like populær.

Tilhengere av Tea Party-bevegelsen ser på media som talerør for samfunnseliter som stemmer demokratisk og liberalt. Mediene, på sin side, ser på valgkampen og de enkelte kandidatene som storyer som må skrives. Om det gjelder babling om heksekunst eller støtte til regimer som scientologene ikke liker, så er de republikanske kandidatene som er støttet av Tea Party-bevegelsen så langt fra glattstriglete washingtonansikter som det er mulig å komme.

Palin i problemer
Tea Party-bevegelsens fremste ikon er Sarah Palin. Hun personifiserer det symbiotiske forholdet mellom Tea Party bevegelsen og pressen. Palin gjør sjeldent noe offentlig uten at pressen er invitert. Men også hun har hevdet at pressen ved enkelte anledninger ikke kjenner sin besøkelsestid.

Sarah Palins kompliserte forhold til pressen stammer fra 2008, da hun var John McCains visepresidentkandidat. Hun ble presentert som begavet og en kommende stjerne, men ble stilt til veggs ved flere anledninger på spørsmål som selv for utenforstående virket banalt enkle. Det og Palins manglende utenrikspolitiske evner, samt medienes jakt på hennes gravide datter, gjorde at forholdet til media gikk fra godt til mindre bra i løpet av kort tid.

Selv med «hjemmebanefordel» hos vennligsinnede Fox News, greide ikke Palin å gjennomføre en feilfri opptreden. I et radiointervju klarte hun ikke å nevne en av de syv som regnes som the founding fathers i USA. Dette til tross for at de stadig blir referert til i hennes taler.

- Rådet til ikke å gjøre intervjuer
Delvis på grunn av dette, uttaler ikke kandidater som støttes av Tea party-bevegelsen seg til andre medier enn dem som støtter bevegelsen.

- Vi blir rådet til ikke gjøre intervjuer og hvis vi må så skal vi uttale oss så nøytralt som mulig, sier Rand Paul, Tea Party-støttet Senats kandidat for Kentucky, til Fox News.

Les flere saker på NA24

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!