*Nettavisen* Nyheter.

Narko-konge pågrepet i Mexico

Sikkerhetsstyrkene i Mexico har pågrepet en av landets mest ettersøkte menn. Les dagens notiser.

14.09.10 06:06

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Narko-kongen Sergio «El Grande» Villareal regnes som en av lederne for Beltran-Levya-kartellet som har smuglet tonnevis av narkotika nordover til USA.

Ifølge lokale medier ble narko-kongen pågrepet av marinesoldater i det sentrale Mexico søndag.

Kartellets leder Arturo Beltran Levya ble drept av sikkerhetsstyrkene i desember, og etterfølgeren Edgar «La Barbie» Valdez ble pågrepet 30. august.

Pågripelsen av Villarreal er et nytt slag for narkotikakartellet, som har vært preget av indre strid og hard maktkamp i ledelsen det siste året.

Over 28.000 mennesker er drept siden Mexicos president Felipe Calderon satte inn hæren i kampen mot de mange og mektige narkotikakartellene i 2006. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Advarer mot fangetortur i Irak

Bagdad (NTB-Ritzau): USAs tilbaketrekning fra Irak kan føre til at titusenvis av fanger vil blir utsatt for tortur og annen form for mishandling, advarer Amnesty International.

Fangene sitter i dag i amerikansk varetekt uten lov og dom, men blir nå overlatt til irakiske myndigheter.

- Selv om irakiske sikkerhetsstyrker systematisk har krenket fangenes rettigheter uten å bli straffet for det, har USA nå overdratt tusenvis av fanger til ulovligheter, vold og misbruk, sier lederen av Amnestys virksomhet i Midtøsten, Malcolm Smart.

Menneskerettighetsorganisasjonen anslår at det sitter 30.000 fanger i Irak som aldri har fått sin sak prøvd for en domstol.

Rundt 10.000 av disse satt inntil nylig i amerikansk fangenskap, men i forbindelse med USAs tilbaketrekning av kampstyrkene fra landet, er fangene nå overlatt til irakiske myndigheter.

Amnesty er dypt bekymret og viser til at det finnes mange eksempler på at fanger har mistet livet bak murene, tilsynelatende som følge av tortur eller annen mishandling utført av irakiske forhørsledere eller fengselsbetjenter.

- Irakiske myndigheter har plikt til å etterforske og bringe de ansvarlige for retten, samt for å sørge for erstatning til ofrene. De sender et budskap om at slike krenkelser tolereres og kan gjentas når de ikke gjør dette, sier Malcolm Smart.

Bruken av tortur i irakiske fengsler var utbredt alt under Saddam Hussein, og etter den amerikanske invasjonen i 2003 har det vært flere skandaler der amerikanske soldater har mishandlet irakiske fanger. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Republikanerne åpner for økt skatt for de rike

Washington (NTB-Reuters): Republikanernes leder i Representantenes hus i Kongressen støtter president Barack Obamas forslag som vil innebære økt skatt for USAs rikeste.

John Boehner kaller Obamas forslag for «dårlig politikk», men sier seg likevel villig til å støtte presidentens forslag dersom det skulle bli nødvendig.

Obama har foreslått skattelettelser for alle som tjener under 250.000 dollar, drøyt 1,5 millioner kroner i året, mens de som tjener mer enn dette vil måtte betale mer skatt.

- Dersom min eneste mulighet er å stemme for noen av skattelettelsene, så gjør jeg det, sier republikanernes leder i Representantenes hus.

- Men jeg har tenkt å kjempe alt jeg kan for å sikre at vi forlenger det nåværende skattenivået for alle amerikanere, sier Boehner.

Republikanerne har lenge kjempet for å beholde skattelettelsene som ble innført under president George W. Bush, noe Obama gjentatte ganger har avslått å gjøre. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Utsetter partikonferanse i Nord-Korea

Seoul (NTB-Reuters): Nord-Koreas arbeiderparti har utsatt åpningen av en viktig partikonferanse som følge av Kim Jong-ils sviktende helse.

Det melder den sørkoreanske fjernsynsstasjonen YTN, som omtaler partikonferansen som den viktigste i landet på 30 år.

68 år gamle Kim skal ha hatt slag i 2008 og partikonferansen skal være ledd i planen om å utpeke en etterfølger.

Analytikere tror at det nordkoreanske regjeringspartiet kommer til å utpeke Kims yngste sønn, Kim Jong-un, som landets framtidig leder.

Kim Jong-il overtok selv posten fra sin far Kim Il-sung, som ledet det autoritære kommunistregimet fra 1948 og fram til sin død i 1994. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


65 prosent vil ikke ha Norge inn i EU

EU-motstanden øker og 65 prosent sier nå nei til EU, viser en meningsmåling som Sentio har laget for avisene Klassekampen og Nationen.

64,9 prosent sier nei til EU. 24,9 prosent sier ja til EU, og 10,2 prosent svarer at de ikke vet hva som er best for landet. EU-motstanden har økt med 3 prosentpoeng siden forrige måling i august, skriver de to avisene.

Selv blant velgerne til det EU-vennlige Høyre er nå motstanden økende. I mai var 56 prosent av de spurte Høyre-velgerne EU-tilhengere. Nå svarer 38 prosent av Høyres velgere at de sier ja til EU. 50 prosent av partiets velgere er mot norsk EU-medlemskap.

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, sier til Nationen at han er svært fornøyd med målingen. Han viser til at stemningen også ute i Europa nå er mer kritisk til EU-systemet. Det er ikke lenger særnorsk å være EU-motstander, mener Olaussen.

Europabevegelsens leder Paal Frisvold er ikke overrasket over tallene og sier EU kan virke som en tvangstrøye for folk ved at EØS-direktiver blir innført uten medbestemmelsesrett. Han viser også til at folk har inntrykk av at EU er i dyp krise og at det ikke frister noen.

Ja-siden setter sin lit til EØS-utredningen som er ventet over nyttår, og Frisvold håper den vil friske opp debatten og få folk til å innse hvor viktig et medlemskap er for Norge. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Skoler gjør høstferien kortere

Oslo (NTB): Flere skoler rundt omkring i landet har valgt å korte ned på høstferien for å unngå at elever går alene hjemme mens foreldrene er på jobb, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Åsen barne- og ungdomsskole i Levanger i Nord-Trøndelag er blant skolene som har valgt å kutte i høstferien.

Skolens rektor Torje Munkeby mener elevene ikke trenger fem dager skolefri med helg før og etter friuken - totalt ni dagers ferie. I høst har skolen derfor besluttet å korte høstferien til fem dager, fra onsdag 20. oktober til søndag 24. oktober, skriver Vårt Land.

De tapte feriedagene blir gitt som fri i juni i stedet når læringstrykket er lavere. Høstferie er derimot en forstyrrelse ved oppstarten av skoleåret, mener Munkeby.

Utdanningsdirektoratets direktør Petter Skarheim sier at Åsen skole ikke er den eneste som har valgt å gå til dette skrittet.

- Vi har ikke noen systematisk oversikt, men vet at det foregår en god del steder, sier han.

Han viser til at norske kommuner står fritt til å fastsette ferie innenfor visse rammer gitt i opplæringsloven. Faktisk har ikke elevene krav på verken høst- eller vinterferie.

- Skolens faglige innhold bør være det styrende for hvordan feriene legges opp. At skoler gjør egne endringer, viser at de har et gjennomtenkt forhold til undervisning og forholdet mellom skole og fritid. Det er positivt, sier Skarheim. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Får kritikk for forslag om å fjerne ankenemnd

Oslo (NTB): Advokater og organisasjoner kritiserer justisminister Knut Storberget (Ap) for et forslag om å fjerne en uavhengig ankenemnd for voldsofre.

Ofrenes rettssikkerhet blir svekket, frykter bistandsadvokater og organisasjoner som jobber for voldsofres rettigheter.

Det var i sommer at Justisdepartementet la fram forslag om ny voldsoffererstatningslov. Storberget vil fjerne erstatningsnemnda som er ankeinstans for voldsofre. Nemnda gir uavhengig vurdering av ankesaker, og består av en dommer, en advokat som er spesialist på personskader og en medisinsk spesialist.

Storberget vil overføre ankebehandlingen til statsforvaltningen. Målet er å kutte saksbehandlingstiden, og det er snakk om en årlig innsparing på 300.000-400.000 kroner.

- Hvis erstatningsnemnda fjernes, vil dette bety en svekket rettssikkerhet for voldsofre. I dag behandler den uavhengige nemnda rundt 500 ankesaker, sier advokat Thomas Benestad, spesialist på voldsoffersaker, til Aftenposten.

Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK) jobber for å bistå kvinner som har vært utsatt for vold. Organisasjonen er enig med Benestad. Storberget har hatt gode intensjoner, men det mangler oppfølging, mener JURK.

Storberget har ikke kommentert saken overfor Aftenposten, men hans informasjonsrådgiver Stian Stang Christiansen sier forslaget fortsatt er på høring og at departementet vil gå gjennom alle uttalelsene før det tar stilling videre i saken. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


SV vil ha kommunalt politi i Oslo

Sosialistisk Venstreparti i Oslo står sammen med Høyre og Fremskrittspartiet i et ønske om å få kommunalt politi i hovedstaden.

Leder Per Østvold i Oslo SV sier til Dagsavisen at politiet ikke klarer å ordne opp i dagens ordensproblemer i sentrum. Vekterbransjens framvekst er betenkelig, sier han videre.

- Veldig mange gir uttrykk for at de føler seg utrygge, særlig i helgene, sier Østvold.

Saken skal behandles i representantskapsmøtet 21. september. Da vil det bli klart om det er flertall for lokalt politi i Oslo.

Høyre og Fremskrittspartiet har fra før fremmet forslaget, men da uten støtte fra SV.

- Lokalpolitiet skal ikke drive med etterforskning og tunge politioppgaver. Det skal kun sørge for ro og orden. Vi har hatt mange stygge episoder i Oslo om kvelden, og vi mangler et uniformert politi som er synlig i bybildet, sier Østvold.

Oslo SV mener lokalpolitiet skal være et ordenspoliti. Etterforskning skal overlates til det nasjonale politiet.

De som skal jobbe som kommunalt politi må ha fulgt et eget ettårig løp på Politihøgskolen, og det kommunale politiet skal slås sammen med trafikketaten, foreslår SV. (©NTB)

19-åring døde etter trafikkulykke

En 19 år gammel mann fra Stord døde etter en trafikkulykke på E39 på Ådland bro, melder Haugesunds Avis. I alt fem personer ble brakt til sykehus etter ulykken, som skjedde ved 14-tiden søndag. 19-åringen ble brakt til Haukeland universitetssjukehus kritisk skadd. Bilen 19-åringen kjørte skal ha kommet over i feil kjørefelt og truffet først en motgående personbil og deretter en bobil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.