RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nasa: - Vi står overfor en katastrofe

Jorden fotografert fra Apollo 17.
Jorden fotografert fra Apollo 17. Foto: Wikimedia
Sist oppdatert:
En av verdens fremste klimaforskere hevder at EUs klimamål vil ende med en katastrofe for planeten.

Nasa-forsker James Hansen sier at EUs klimamål er langt fra nok til å redde planeten. EU har som mål å kutte CO-nivået ned til 550 deler per million (parts per milion, ppm), noe som er det mest ambisiøse klimamålet i verden. Men Hansen mener at dette nivået må reduseres til 350 ppm.

Hansen er leder for Nasa Goddard Institute for Space Studies i New York og har forfattet en ny klimarapport basert på prøver hentet fra havbunnen.

- En garantert katastrofe
Prøver fra havbunnen gjør det ifølge Hansen mulig å slå fast CO2-nivået i atmosfæren millioner av år tilbake. Hansen sier at CO2-nivået var på 450 ppm ved begynnelsen av istiden for 35 millioner år siden.

- Hvis vi er på nivået 450 ppm over en lang nok periode, vil antakelig all isen smelte. Dette tilsvarer at havet stiger med 75 meter. Det vi har kommet frem til er at målene vi har strebet etter vil ende med en katastrofe – en garantert katastrofe, sier han til The Guardian.

Økning på seks grader
Hansen anslår at havnivået vil stige flere meter i løpet av et århundre. Nasa-forskeren og hans åtte medforfattere har konkludert med at et CO2-nivå på 550 ppm vil resultere med at temperaturen vil stige med seks grader celsius. Tidligere funn har operert med en temperaturøkning på tre grader med de samme nivåene.

Hansen er en omdiskutert klimaforsker i amerikanske kretser og han har anklaget både Nasa og George W. Bush-administrasjonen for å sensurere ham. Det er ventet at hans nye funn vil møte mye motstand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere