Nasa frykter «gærne» astronauter

Nasa har en omfattende slagplan for hvordan man skal takle en psykotisk astronaut ute i verdensrommet.

Det verste scenarioet som kan skje i verdensrommet er at en av astronautene blir mentalt ustabil og forsøker å skade de andre besetningsmedlemmene. En psykotisk astronaut kan for eksempel skade oksygensystemet eller åpne luken til romskipet eller romstasjonen.

Denne problemstillingen kom i fokus etter at astronauten Lisa Nowak ble arrestert og siktet for kidnappings- og drapsforsøk på en kollega forrige måned. Les mer her

Teipes til en stol
Nå viser det seg at Nasa har klare prosedyrer på hvordan astronauter skal takle en psykotisk eller suicidal besetningsmedlem ute i verdensrommet. Nyhetsbyrået AP har nylig fått tak i et dokument som beskriver hvordan astronautene skal binde den psykotiske personen fast i en stol med teip, og gi han eller henne bedøvelsesmiddel.

- Snakk til pasienten mens du binder ham fast. Forklar hva du gjør for noe og berolig ham med at dette gjøres for hans egen sikkerhet, leser instruksjonen.

Deretter må bakkekontrollen og besetningsmedlemmene vurdere å avbryte romferden, opplyser talsmann for Nasa James Hartsfield.

Har ikke våpen
Dersom en slik situasjon oppstår må de andre astronautene belage seg på å bruke ren muskelkraft for å håndtere den psykotiske personen. Det finne nemlig ingen våpen om bord i verken romskipene eller Den internasjonale romstasjonen.

- Nasa har besluttet at det ikke er nødvendig med våpen på romstasjonen, sier Hartsfield.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag