*Nettavisen* Nyheter.

Nasa-krangel om sikkerheten på romstasjon

Foto: (Reuters/Nasa)

Nasa sendte lørdag nytt mannskap til romstasjonen ISS, men flere ansatte forskere mener det burde vært utsatt, fordi det er for farlig å oppholde seg på stasjonen.

23.10.03 13:49

Ifølge Washington Post har to tjenestemenn som har ansvar for helse og de miljømessige forholdene på Den internasjonale romstasjonen (ISS) nektet å godkjenne oppdraget. I stedet har de skrevet under på en dissens der de advarer om at viktig ustyr i romstasjonen er i ferd med å bli ødelagt.

De to advarer om forringelsen av miljøovervåkingen, helsesystemet og treningsutstyret om bord. Fagfolkene forsøkte å få utsatt utskytingen av en russisk Sojus-kapsel med avløsere til stasjonen sist lørdag.

Nasa-sjef Sean O’Keefe sier til avisen at slik han forstår det er det ingen fare forbundet med å oppholde seg på romstasjonen nå, en at forholdene kan forverres i løpet av de neste seks månedene slik at mannskapet kan bli tvunget til å forlate stasjonen.

- Hvis det er noe som helst tegn til at situasjonen er farlig for deres liv eller helse, er svaret: Kom dere om bord i Sojus, slå av lysene og dra, sier O’Keefe.

De nye mannskapet, amerikaneren Michael Foale og russeren Alexander Karelij, vil være i ISS i 200 dager. Spanjolen Pedro Duque vil bare være om bord en uke før han drar tilbake til jorden med det avgående mannskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.