Gå til sidens hovedinnhold

Nasa-satelitter fikk solstikk

Tre av NASAs satellitter er midlertidig satt ut av spill etter de siste dagers kraftige solstormer. Les hvorfor og sjekk Nasas nettsider.

Alle de tre satellittene falt ut midt under den kraftige partikkelskuren som kom som et resultat av den kraftige solstormen torsdag morgen.

- Slike partikkelskurer består av protoner med meget høy hastighet og med så mye energi at de trenger gjennom metallet i satellitter og kan derfor lett skade viktig elektronikk. De samme partiklene er også skadelige for astronauter i rommet, forteller Pål Brekke, seniorforsker ved Norsk romsenter.

- Denne partikkeskuren var også litt spesiell da antallet partikler med de mest ekstreme energiene var den høyeste som er målt siden 1989.

Store konsekvenser
Denne gang ser det ut til at satelittene ikke er ødelagt, men i 1998 ble kommunikasjonssatellitten Galaxy IV satt ut av spill for alltid.

Denne satellitten overførte 80 prosent av alle personsøkersignaler i USA. Dermed var Leger og mange andre ute av stand til å bli kontaktet, inntil alle personsøkerne var overflyttet til en annen satelitt. Galaxy IV overførte også CNN Airport News, PC-Direct Internet og CBS sine radio- og TV-signaler.

- Så selv om bare én satellitt settes ut, kan det få store konsekvenser for vårt daglige liv. Vi gjør oss mer og mer avhengig av satellitter, sier Pål Brekke til TV 2 Nettavisen.

I dvale
De tre Nasa-satelittene Deep Impact, Spitzer og MAP er alle gått i såkalt «safe-mode» etter soleksplosjonen.

- Dette er en tilstand satellitter ofte blir programmert til å sett seg selv i dersom den oppdager at noe er alvorlig galt med kritiske systemer ombord. Satellittene går da i en slags dvale og venter på at operatørene sjekker ut hva som er galt, forklarer Brekke.

Operatørene sender kommandoer via satellittantenner til satellittene som «lytter» mens de er i dvale og så starter opp igjen.

Dette er ikke mer komplisert enn å sende et signal til din tv med fjernkontrollen, som så skrur på tv-en, men det er umulig å si hvor lang tid det vil ta før satellittene igjen er operative.

Møte med komet
- Romsonden Deep Impact er på vet til et møte med kometen Temple 14. juli, og jeg vet ennå ikke om dette vil få noen konsekvenser. Det er lite som er kommet ut fra NASA. De andre satellittene mister bare observasjoner for den tiden de er nede, sier Brekke.

Deep Impact ble skutt opp 12.januar i fjor, fra Cape Canaveral. Like før møtet med kometen slippes en 370 kg tung del som skal sendes inn i kometen med en fart på 36000 km/t. Dette vil lage et stort krater i kometen som gjør det mulig å studere det indre av kometen.

Her kan du lese mer om de to andre satellittene:

MAP - Microwave Anisotropy Probe ble skutt opp 30.juni 2001.

- Denne satellitten gir oss med unik nøyaktighet Universets alder, tidligere historie og fremtidige skjebne, forteller Pål Brekke.

Spitzer Space Telescope ble skutt opp 25. august 2003

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken