Gå til sidens hovedinnhold

NASA skal skyte hull på månen

NASA skal sprenge to kratere på månen. Dette er første steg mot permanent månebase.

Tirsdag 23. juni kom Lunar Reconnaissance Orbiter (Måne Rekognoserings Orbiter på norsk) også inn i bane rundt Månen.

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) tok av fra Florida torsdag. Med seg til månebanen har LRO det like store fartøyet «LCROSS». Denne satelitten skal finne ut om det eksisterer vann på månen.

Spesielt skal man undersøke et krater på månens sørpol.

Første steg til månebase
- Å identifisere vann på månen er svært viktig for fremtidig mennesklig aktivitet på månen skriver NASA på sin hjemmeside.

Vann er en utrolig verdifull og resurs. Det kan splittes til hydrogen til bruk som drivstoff i raketter, og til oksygen for pusting. Det kan blandes med månestøv for å lage sement til bygging, sier Mark Shirley som er en av de ansvarlige for LCROSS-prosjektet.

- I tillegg er vann et yperlig vern mot stråling, sier han.

For å finne ut om det er vann under den tørre steinete overflaten trenger LCROSS å komme i kontakt med det som befinner seg under overflaten.

Ikke fastsatt tid
Det er ikke fastsatt noe eksakt tidspunkt for når disse trefningene skal skje. Når det skjer vil de kunne bli sett fra jorda også med kraftige amatørkikkerter.

LCROSS gjennomførte tirsdag den første forbiflygning av månen, og kalibrering av instrumentene, men stor sukse, melder NASA tirsdag kveld.

Deretter vil den legge seg i bane rundt Jorda og månen for å finjustere utstyret før nedslagene skal skje. Dette vil pågå i flere måneder.

Noen timer før første nedslag på månen vil romfartøyet kaldt Centaur, oppkaldt etter de krigerske menneskehestene i gresk mytologi, skille lag med LCROSS. Det er kentauren som skal treffe månen først. Den vil lage et 3 meter dypt og 20 meter bredt krater nede i Månens sydpolkrater.

Mye forskningsmateriale
Det er beregnet at mer enn 250 tonn med månestøv (og forhåpentligvis vanndamp) vil løfte seg en kilometer opp fra overflaten. LCROSS vil ha med seg teknisk utstyr for å analysere dette støvet. Den vil fly gjennom skyen og sende data til jorden.

Etter gjenomflygningen vil LCROSS «begå selvmord» ved å styrte seg selv inn i det samme krateret.

I tillegg til å lete etter støv, regner NASA med at informasjonen som kommer fra disse skyene av månestøv vil gi forskere noe å jobbe med i år fremover.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg