RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NASA stryker på sikkerheten

Sist oppdatert:
NASA får ikke godkjent de nye sikkerhetsordningene etter Colombia-ulykken. Det kan se mørkt ut for oppskytingen i juli.

Kommisjonen som har gått gjennom sikkerhetrutinene for romfergene mener at NASA ikke har klart å leve opp til de nye kravene.

Kommisjonen mener at NASA ikke har klart å forhindre muligheten for at farlige biter av is eller isolasjonsmateriale skal løsne og fra drivstofftankene og treffe romfergen. NASA har heller ikke utredet alle farer som kan oppstå ved ising, og det har heller ikke et tilfredsstillende program for å reparere mindre feil i verdensrommet.

Nær oppskyting
I 2 ½ år har NASA jobbet med å bedre sikkerheten for romfergene. NASA har gjort flere forbedringer og innført mange nye rutiner som skal hindre en ny Colombia-ulykke, men har ikke klart å møte alle de 15 punktene som kommisjonen har anbefalt, skriver AP.

Dette ble klart på den siste planlagte offentlige møtet til kommisjonen mandag. De 26 medlemmene har hatt heftige diskusjoner om sikkerheten i NASA, og konklusjonen er ikke enstemmig.

NASA har tatt sikte på å skyte opp romfergen Discovery så tidlig som 13. juli, etter at oppskytingen også tidligere har blitt utsatt. Neste uke vil NASA-ledelsen møtes for å sette en endelig dato for oppskyting.

Kan overprøve kommisjonen
Kommisjonens formann, tidligere astronaut Richard Covey, sier at de tre punktene er de mest utfordrende forbedringene som kommisjonen mener er nødvendig etter Colombia-ulykken. NASA har oppfylt de 12 andre punktene.

NASAs sjef Michael Griffin har lenge insistert på at han og toppledelsen i NASA vil ha det endelige ordet for når det er trygt å gjenoppta romferge-programmet. Kommisjonens rapport vil være viktig men ikke avgjørende for om NASA mener sikkerheten er god nok.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere