RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nasjonalist valgfavoritt i Serbia

Tomislav Nikolic serbia
Tomislav Nikolic serbia Foto: SASA STANKOVIC (EPA)
Sist oppdatert:
Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic fikk flest stemmer ved presidentvalget i Serbia søndag, ifølge den første prognosen.

Men med 30,7 prosent av stemmene vant han ikke i første omgang, og må følgelig stille opp til en ny valgomgang 27. juni mot den pro-vestlige Boris Tadic fra det sentrumsvenstreorienterte Demokratiske partiet til den drepte tidligere statsminister Zoran Djindjic, som fikk 27,4 prosent.

Valglokalene stengte klokka 20 søndag kveld, og offisielle resultater var ikke ventet før sent natt til mandag.

Mens velgerne i mange av de tidligere kommunistlandene for første gang deltok i et EU-valg, stemte serbiske velgere i et valg som kan ha betydning for deres muligheter for en dag å bli medlem av EU.

Nikolic fra det ultranasjonalistiske Radikale partiet til Vojislav Seselj, som sitter tiltalt for krigsforbrytelser i Haag, var allerede før valget favoritten blant de 15 kandidatene, men det var ikke ventet at han ville få over halvparten av stemmene.

Dersom Nikolic til slutt skulle vinne, vil utsiktene til EU-medlemskap for Serbia bli utsatt på ubestemt tid, men om Tadic vinner, står Serbia nærmere EU.

Det var fjerde gang på mindre enn to år at serberne prøver å velge president. De forrige forsøkene ble mislykket på grunn av for lavt frammøte, men regelen om en nedre grense for frammøte er nå fjernet.

Ifølge uavhengige observatører så frammøtet ut til å bli på omkring 45 prosent. Resultatene var ikke ventet før sent natt til mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere