*Nettavisen* Nyheter.

Natalia (33) skal bekjempe krim på Krim

LOVENS HÅNDHEVER: Natalia Poklonskaja er nyutnevnt statsadvokat på Krim etter at regionen erklærte sin uavhengighet fra Ukraina og tilslutning til Russland. Foto: Faksimile (AN.CRIMEA)

Mens stormaktene fortsetter spillet om Krim, har internett fått øynene opp for halvøyas nye statsadvokat.

19.03.14 15:00

OSLO (Nettavisen): Natalia Poklonskaja, den nyutnevnte statsadvokaten på Krim, får stor oppmerksomhet på internett for sitt utseende, men har allerede satt seg i respekt hos pro-russerne med klar beskjed om hva hun mener om det sittende regimet i Ukraina. 33-åringen gikk sist uke hardt ut mot den såkalte EuroMaidan-bevegelsen som drev Viktor Janukovitsj fra makten som president og på flukt.

Følg vårt livestudio for de siste oppdateringene om Krim og Ukraina

Les også: USAs visepresident advarer Russland

Hardt ut mot Ukraina

- Det som skjedde i Kiev var først og fremst et anti-konstitusjonelt kupp og en væpnet maktovertakelse, uttalte Poklonskaja til en russisk TV-kanal ifølge Lifenews.ru og The Voice of Russia.

I intervjuet sa hun rett ut at de som nå sitter på presidentkontoret og hos statsadvokaten i Ukraina sitter der ulovlig.

Som statsadvokat på Krim sier Poklonskaja at hun vil sørge for lov og orden i det som Russland og deres støttespillere nå anser som en uavhengig republikk på vei inn i den russiske føderasjonen.

Tolv års fartstid

Natalia Poklonskaya ble utnevnt til stillingen 11. mars.

Den øverste lederen for Krims påtalemyndighet er med sine 33 år en ung statstjenestekvinne, men har allerede tolv års erfaring som lovens håndhever. Hun har blant annet deltatt i etterforskningen av flere saker som gjelder organisert kriminalitet, melder ITAR-TASS.

Krim erklærte sin uavhengighet fra Ukraina i en folkeavstemning og ble deretter raskt ønsket velkommen i den russiske føderasjonen av president Vladimir Putin og den russiske dumaen.

Vil gjøre Krim russisk

Putin erklærte innlemmelsen av Krim og Sevastopol i Den russiske føderasjonen i en tale til nasjonalforsamlingen tirsdag.

Fordømmelsene kom deretter i tur og orden fra Ukraina og vestlige land. Storbritannia og USA kalte det en annektering fra russisk side.

Norge er blant landene som fortsetter å uttrykke sin støtte til de sittende makthaverne i Kiev. Utenriksminister Børge Brende (H) sa på en pressekonferanse tirsdag at Norge vil fortsette å anse Krim som en del av Ukraina.

Les også: Fjernet den ukrainske marinesjefen

Populær i Japan

Dette er med dette stormaktsspillet som bakteppe Natalia Poklonskaya skal bekjempe kriminaliteten på Krim. En video der hun holder pressekonferanse er blitt en av de mest spilte og kommenterte på YouTube - ikke minst etter at den ble plukket opp av japanske nettbrukere.

HTML EMBED


Der har hun blant annet inspirert en rekke tegnekyndige til å lage portretter av henne på en anime-nettside, melder Kotaku.

Bilder av henne - og det som påstås og være henne - deles hyppig på sosiale medier. Et manipulert bilde av skuespilleren Chloë Grace Moretz er et av bildene som deles med kommentarer om Natalia Poklonskaja.

Kommentarene handler ofte om mer enn politikk og juss.

- Jeg vet ikke mye om hva som skjer på Krim, men jeg støtter Natalia, skriver en av hennes nyvunne fans på bloggen sin.

Shaun Walker, korrespondent for britiske The Guardian, forteller på Twitter at en gjenganger blant kommentarene er "Jeg er skyldig. Arrester meg nå!"

HTML EMBED


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag