RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nato delt om Georgia og Ukraina

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Albania og Kroatia er velkommen i Nato, men ikke Georgia og Ukraina - iallfall ikke ennå.

Albania og Kroatia blir invitert med i Nato-alliansen, mens alliansen ikke er klar til å ta de tidligere sovjetrepublikkene Ukraina og Georgia inn i varmen ennå.

Nato-landene er derimot blitt enige om å se på saken på ny under Natos utenriksministermøte i desember og sier Nato er forpliktet til å ta de to landene opp som meldemmer en dag. Det ble offentliggjort på Nato-toppmøtet i Bucuresti torsdag, melder AP.

Settes på vent
Alliansens kalde skulder til Ukraina og Georgia er et diplomatisk nederlag for USAs president George W. Bush og en seier for Russland, som sterkt har motsatt seg en slik Nato-utvidelse østover. Bush ville ha Georgia og Ukraina inn på den såkalte Membership Action Plan - et venterom før eventuelt medlemskap, men Tyskland og Frankrike motsatte seg dette.

Hellas blokkerte for Makedonia
Nato klarte heller ikke å bli enige om hvorvidt Makedonia skal bli med i forsvarsalliansen, som nå teller 26 land. Årsaken er striden om navnet Makedonia, som også er et område i Hellas. Derfor har Hellas motsatt seg å ta opp nabolandet i nord som medlem, ifølge AP.

Fortsatt rakettskjoldskepsis
En annen av de store sakene på Nato-toppmøtet, spørsmålet om et amerikansk rakettskjold på europeisk jord, blir det ikke tatt stilling til. Men saken ble diskutert av medlemslandene i hele natt, melder TV 2 Nyhetskanalen.

- Spørsmålet om rakettskjoldet skal uansett ikke opp til votering i forsvarsalliansen, siden det er snakk om en avtale mellom USA og de berørte landene, sier statssekretær Espen Barth Eide til TV 2 Nyhetskanalen.

Norge har igjen uttrykt sin skepsis til rakettskjoldet, men understreker at de kommer til å slutte rekkene når Nato lander på et standpunkt til saken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde onsdag rede for det norske synet.

- Vi mener at skjoldet ikke nødvendigvis gir økt sikkerhet, sier han til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere