RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: YVES HERMAN (REUTERS)

Nato-drømmen kan være knust

Tyrkia mener Anders Fogh Rasmussen er for dum, ufølsom og uansvarlig til å lede Nato.

Danskenes statsminister Anders Fogh Rasmussen (56) fra Venstre har lenge vært en storfavoritt til jobben som ny generalsekretær i Nato når nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer går av til sommeren.

Uegnet
Men nå kommer Nato-landet Tyrkia med klar beskjed om at Rasmussen ikke er egnet som Nato-sjef. Årsaken er blant annet måten Rasmussen håndterte krisen rundt Muhammed-karikaturene, som ble publisert i danske Jyllands-Posten og skapte enormt sinne i den muslimske verden.

- Det er tre grunner til dette. For det første sa han på TV i 2003 at Tyrkia aldri ville bli noe fullverdig medlem av EU. Han inntok en uansvarlig og ufølsom holding i karikaturstriden. Og han har ikke krevd å stenge Roj TV i Danmark, sier en topprådgiver i den tyrkiske regjeringen, Suat Kiniklioglu, skriver Ekstra Bladet.

Roj TV er en kurdisk TV-kanal som er sterkt mislikt av Tyrkia.


Les også: Nå får han støtte fra USA
Les også: - Har ingen tro på Støre

Samtidig sender Kiniklioglu ut et signal om at Tyrkia spiller en viktig rolle i Nato, og understreker med dette at de vil gjøre alt i sin makt for å hindre at dansken blir utnevnt som ny generalsekretær.

Uakseptabelt
- Det er uakseptabelt for oss at en person som på en så dum måte har hånet våres tro og hellige verdier, skal lede alliansen. Spesielt i en periode hvor USAs president Barack Obama vil fokusere utenrikspolitikken på Afghanistan og Pakistan, sier Kiniklioglu.

Tyrkia mener Canadas forsvarsminister Peter MacKay bør overta den prestisjetunge sjefsjobben i Nato.

Barack Obama skal angivelig også ha pekt ut MacKay som en aktuell kandidat for toppjobben.

Vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre har også vært tidligere nevnt som en aktuell kandidat. Avgjørelsen om hvem som blir ny generalsekretær avgjøres trolig under Nato-toppmøtet i april.

Les også: - Obama vil ikke ha Fogh Rasmussen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere