Gå til sidens hovedinnhold

NATO henter fram igjen atomretorikken

Men insisterer på at den kjernefysiske politikken ikke er endret.

– Vi har en verden fri for kjernevåpen som mål, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Men vi erkjenner at så lenge kjernevåpen finnes, så vil NATO ha dem.

NATO liker normalt ikke å snakke om forsvarsalliansens atomvåpen. Møtene i NATOs kjernefysisk planleggingsgruppe er hemmelige og refereres ikke.

Men etter toppmøtet i Warszawa fredag og lørdag vier alliansen mye plass til «kjernefysisk avskrekking» i sluttdokumentet.

Betydelig mer plass enn på toppmøtet for to år siden.

LES også: Putin erklærer seg rede til dialog med NATO
OG her: Obama tar til orde for ny tilnærming til konflikter

Evne og vilje

«Om den grunnleggende sikkerheten til ethvert medlemsland trues, har NATO evne og vilje til å la en motstander betale en uakseptabel og langt høyere pris enn det motstanderen kan håpe å oppnå», skriver de 28 landene.

De gjør det klart at USA har plassert atomvåpen i Europa, mens Frankrike og Storbritannia har egne kjernefysiske våpen som bidrag til «alliansens felles sikkerhet».

Tross advarsler om at NATO kan slå tilbake alt av angrep, understreker teksten samtidig at målet med NATOs kjernefysiske våpen er å «bevare freden».

Alliansens diplomater fremhever sterkt at den ikke er i ferd med å ruste opp arsenalet.

LES også: Stoltenberg: - Vi ønsker ikke en kald krig og nytt våpenkappløp

Russland

NATO har ikke viet mye oppmerksomhet til alliansens kjernefysiske evner det siste tiåret.

Mens Russland anklager NATO for aggressive handlinger, knytter alliansen dagens fornyede atomdebatt til russernes modernisering av det kjernefysiske arsenalet og «aggressiv, kjernefysisk retorikk».

– Vi har sett at Russland ikke bare har modernisert sine kjernefysiske våpen betydelig, men også har gjennomført mange øvelser der de øver bruk av kjernefysiske våpen på en aggressiv måte, sier Stoltenberg til NTB.

– Det er en atferd som bare skaper usikkerhet. Det er viktig å unngå alt som kan bidra til å senke terskelen for bruk av kjernefysiske våpen, sier han.

LES også: - Stoltenberg fremstår som ganske stiv og kjedelig

Vanskelig

Diskusjonen om atomvåpen er vanskelig for NATO-landene. Mens atommaktene USA, Storbritannia og Frankrike skal ha ønsket seg en skarp sluttekst i Warszawa, insisterer andre på å dempe ordbruken.

Kommunikeet fra NATO-toppmøtet bruker også mye tid på nedrusting, og statsminister Erna Solberg (H) mener teksten er balansert.

– NATO bygger på en strategi om avskrekking ved å ha atomvåpen som en mulig forsvarslinje. Det har alltid ligget i bunnen. Det er ikke noe nytt, sier hun.

Stoltenberg insisterer på at NATO ikke har endret holdning til atomvåpen.

– NATOs politikk når det gjelder kjernefysiske våpen er uendret, sier han.

– Vi arbeider fortsatt for nedrustning. NATO har rustet betydelig ned sine kjernefysiske arsenaler siden den kalde krigens slutt. (©NTB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken