RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NATO-kommando i Afghanistan

NATO tok mandag over kommandoen for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF).

Dermed har NATO militære styrker utenfor Europa for første gang i alliansens historie.

Tyskland og Nederland har de siste seks måneder hatt ansvaret for den 5000 mann store styrken. General Norbert van Heyst overleverte kommandoen til NATO, skriver NTB-AFP. Norge er representert med 23 soldater i sikkerhetsstyrken.

Høytidelig

ISAF-styrken skal nå ledes av NATO-general Götz Gliemeroth, også han fra Tyskland. Afghanistans president Hamid Karzai og den tyske forsvarsminister Peter Struck var blant gjestene under seremonien i Kabul der ISAFs fane ble overlevert general Gliemeroth.

– Når NATO nå tar over kommandoen, viser det alliansens langsiktige mål om å sikre stabilitet, trygghet og fremtidig utvikling i Afghanistan, sa Gliemeroth under seremonien.

Mest NATO-soldater

De 5300 soldatene i ISAF-styrken kommer fra 31 land, men 90 prosent av styrken teller soldater fra 15 NATO-land, blant dem 110 mann fra USA. ISAF har vært utplassert i Kabul-området siden desember 2001.

Hovedoppgaven for denne styrken var å sikre hovedstaden etter at Taliban-regimet var styrtet. USA leder i dag en styrke på vel 12.000 mann som fortsetter jakten på Taliban-tilhengere og terrornettverket al-Qaida.

Nye oppgaver?

ISAF vil fortsatt være utplassert i hovedstaden Kabul og områdene rundt. Men debatten om hvorvidt NATO skal gå inn i andre deler av Afghanistan er allerede i gang, og både FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner presser på for å få ISAF-soldater ut til provinsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere