NATO lover å avstå fra atomvåpen som svar på nye russiske raketter

USAs NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison brifet tirsdag pressen foran NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

USAs NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison brifet tirsdag pressen foran NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

USA har ikke planer om å ty til atomvåpen som svar på de nye rakettene Russland har utplassert, ifølge USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison.

USA må forsvare seg mot de nye russiske rakettene. Men de nye forsvarskapasitetene USA planlegger, er konvensjonelle. De er ikke atombaserte, forsikrer Hutchison.

Ifølge henne er det likevel for tidlig å si nøyaktig hvordan de nye forsvarskapasitetene vil se ut.

– Men vi vil konsultere våre allierte ved alle trinn i prosessen, slik at de vet hva vi tenker, sier hun.

Onsdag samles forsvarsministerene i NATO til møte i Brussel. Der vil de diskutere hva alliansen kan gjøre for å svare på de russiske rakettene, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Men vi har ikke som intensjon å utplassere nye landbaserte atomraketter, sier Stoltenberg.

Det er et nytt russisk rakettsystem kalt 9M729 som danner bakteppet for konflikten. Disse rakettene kan bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel, ifølge NATO.

USA mener rakettene er i strid med INF-avtalen, som forbyr landbaserte raketter av mellomdistansetypen. Avtalen ble inngått mellom USA og Sovjet i 1987.

USA og Russland har nå begge varslet at de trekker seg fra nedrustningsavtalen, noe som har skapt alvorlig bekymring for et nytt atomvåpenkappløp.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Forsvar

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag