NATO-sjefen bekymret over utviklingen i Ukraina

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier han er svært bekymret over at spenningen i Ukraina øker, og han ber Russland om å trekke tilbake sine soldater.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier han er svært bekymret over at spenningen i Ukraina øker, og han ber Russland om å trekke tilbake sine soldater. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier han er svært bekymret over at spenningen i Ukraina øker, og han ber Russland om å trekke tilbake sine soldater.

– Vi ser en samordnet voldskampanje fra prorussiske separatister, som har som mål å destabilisere Ukraina som suveren stat, sier Fogh Rasmussen og viser til at væpnede menn i kamuflasjeuniform har tatt kontroll over bygninger i flere byer øst i Ukraina de siste dagene.

– Jeg ber Russland om å dempe krisen og trekke tilbake sitt store antall soldater, inkludert spesialstyrker, fra området rundt Ukrainas grense. Ytterligere russisk militær innblanding vil bare øke Russlands internasjonale isolasjon ytterligere, skriver han i pressemeldingen.

NATO la torsdag fram satellittbilder som viser de russiske styrkene i området øst for Ukrainas grense. Alliansen anslår at 40.000 soldater er plassert i området.

NATO-sjefen har søndag et innlegg i den danske avisen Politiken hvor han beskriver Russlands annektering av den ukrainske halvøya Krim som en «brå avslutning» på et ellers styrket samarbeid mellom NATO og Russland.

– Titusener av bevæpnede russiske soldater står klar ved den ukrainske grensen og i mellomtiden fører Russland en propagandakrig som verden ikke har sett siden avslutningen på den kalde krigen, skriver han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.