RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nato sliter i Sør-Afghanistan

Sist oppdatert:
Onsdag forsøkte generalene i Nato å overbevise medlemslandene om å stille med ytterligere 2000 soldater til offensiven mot Taliban sør i landet.

Intensiteten i Taliban-geriljaens motangrep har overrasket offiserene i Nato. De allierte styrkene forsøker å ta kontroll over Sør-Afghanistan, i den første større bakkeoffensiven i forsvarspaktens 57 år lange historie.

Britene leder for tiden 8000 soldater i et område der Afghanistans tidligere islamistiske herskere fremdeles står sterkt.

Onsdag innkalte natokommandantene til pressekonferanse ved alliansens militærhovedkvarter sør i Belgia, i et forsøk på å skaffe forsterkninger og mer flystøtte for å knuse Taliban før geriljaen unnslipper til skjulesteder i fjellene for vinteren, melder AP.

- Det er viktig at hele Nato ser dette som sitt ansvar, sa Storbritannias statsminister Tony Blair ved en pressekonferanse i London.

Norge sier nei
Norge er blant landene som har sagt nei til å overføre sine styrker fra det relativt fredelige Nord-Afghanistan til kampene i sør. Rundt 300 norske soldater er stasjonert nord i landet.

De europeiske landene i alliansen har for tiden tusenvis av soldater stasjonert i Irak, Kosovo, Bosnia, Kongo og, helt nylig, Libanon. Viljen til å sende ytterligere soldater til slagmarken i Kandahar og Helmand er begrenset i disse landene. Mer enn 30 natosoldater og flere hundre militante har blitt drept den siste tiden.

I forrige uke ba Natos øverste operative leder, den amerikanske generalen James L. Jones, om flere soldater, og sa at styrken manglet omkring 15 prosent for å være fulltallige.

Operasjon Medusa
Han sa talibanstyrkene hadde byttet strategi, og gikk inn i direkte, konvensjonell bakkestrid med Natostyrker og deres afghanske allierte. Tidligere har de militante hovedsaklig basert seg på lynangrep med rask tilbaketrekking. Natos mottrekk ble lansert 2. september, og er en offensiv med navnet Operasjon Medusa, so tar sikte på å trenge inn i Talibans tilfluktssteder.

Jones uttalte at de ekstra soldatene kunne bidra til å gi Taliban nådestøtet i området.

Natostyrken i sør er ledet av Storbritannia, som har omkring 4500 soldater i Afghanistan. Den støttes av omkring 2000 soldater hver fra Canada, Nederland og USA, i tillegg til mindre kontingenter fra Romania, Danmark og andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere