*Nettavisen* Nyheter.

NATO-splittelse om Irak

NATO-landene er fremdeles delt i synet på en utvidet rolle for alliansen i Irak.

–Slik situasjonen er nå så er ikke alle 26 allierte helt fornøyd, sa NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer under EUs uformelle forsvarsministermøte i Noordwijk i Nederland fredag.

Han forsøkte imidlertid å avdramatisere den interne uenigheten og sa at den ikke dreide seg om "substansielle" spørsmål, men om finansiering og beskyttelse av en NATO-operasjon i Irak.

- Trenger ikke soldater
NATO-landenes ledere ble under toppmøtet i Istanbul i juni enig om å sende en delegasjon til Irak og bidra med trening av landets sikkerhetsinstitusjoner. En fersk NATO-rapport foreslår at alliansen bør utvide sitt engasjement og overta ansvaret for det militære treningsprogrammet i landet. Det diskuteres også å opprette et NATO-støttet senter for opplæring av offiserer.

Men dette er det altså intern uenighet om i alliansen. Særlig Frankrike og Belgia, som var sterke motstandere av den USA-ledede krigen i Irak, er skeptiske til et utvidet NATO-engasjement.

- Irak trenger stabilitet og det er ikke ved å sende flere uniformer inn i landet at Irak vil få det, sa Frankrikes forsvarsminister Michele Alliot-Marie under forsvarsministermøtet i Nederland.

Kan bli utsatt
Enkelte NATO-kilder tror en endelig beslutning om en styrket NATO-rolle i Irak vil bli utsatt til etter presidentvalget i USA i november.

Begrunnelsen for dette er at amerikanske myndigheter ikke har noe å tjene på å presse fram situasjoner som kan vise at president Bush har et konfliktfylt forhold til Europa.

Iraks president Ghazi al-Yawar ba på det sterkeste NATO om å øke sin støtte til Irak da han møtte generalsekretær Scheffer i Brussel tirsdag denne uken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.