RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Naturens sju underverk kåret

Sist oppdatert:
Naturen er definitivt den mest kreative byggmesteren.

(SIDE2):Tidligere i sommer ble verdens sju nye underverk kåret, men de var bare menneskeskapt. Nå har magasinet Adventure World fått sine lesere til å stemme frem verdens sju naturlige underverk.

Galápagosøyene, Ecuador
Et fascinerende sted for alle som vil se et nesten uberørt dyrerike. Øyene er unike ved å være isolert fra omverden og gjennom en vulkansk aktivitet som gir næring til et helt spesielt dyreliv.

Øygruppen består av 19 små øyer og ligger 100 mil utenfor kysten av Sør-Amerika. Kjempeskilpaddene og iguanaøglene er øyenes mest berømte skapninger. Charles Darwin gjorde suksess med sin evolusjonsteori etter å ha besøkt øyene i 1835.

Grand Canyon, USA
Et naturlig underverk som ble skåret ut av Coloradoelven. Grand Canyon er en kløft med en gjennomsnittlig dybde på 1200 meter og lengden er 45 mil. På det bredeste er hullet i jordoverflaten 24 kilometer.

Mount Everest, Nepal/Kina
Verdens høyeste fjell rager opp til 8848 meter over havet. Toppen er ikke den enkleste å erobre, men i alt 2062 mennesker hadde tatt turen opp før 2007. Rundt 11.000 har forsøkt seg og 203 har omkommet på vei opp eller ned fra fjellet. De fleste blir liggende igjen langs fjellsidene.

Great Barrier Reef, Australia
Verdens største korallrev består av rundt 3000 enkeltstående rev og strekker seg over et område på 344.000 kvadratkilometer. Great Barrier Reef kan sees fra verdensrommet og regnes som verdens største struktur laget av levende organismer.

Revet er hjem for et utall arter sjødyr, blant annet hvaler, delfiner, saltvannskrokodiller, havslanger og skilpadder. Ikke alle er like ufarlige.

Iguaçu-fossene, Argentina/Brasil
På grensen mellom disse to landene i Sør-Amerika finner vi et sted hvor vannmassene strømmer ut fra jungelen. Fossene ligger i den brasilianske Iguaçu nasjonalpark og den argentinske Iguazú nasjonalpark. Hele systemet av vannfall har en bredde på 2,7 kilometer og enkelte vannfall har en høyde på 82 meter. Navnet kommer av de lokale stammenes ord for mye vann.

Yellowstone nasjonalpark, USA
Verdens eldste nasjonalpark ble en realitet i 1872 og strekker seg over 9000 kvadratkilometer. Her finner man både innsjøer, fosser, fjell, kløfter og vulkan. Av dyr er det nok bisonoksen som imponerer mest.

Amazonområdet, Sør-Amerika
Amazon Basin eller Amazonområdet er et lavlandsområde som strekker seg over flere land i Sør-Amerika omkring Amazonaselva. Dette landområdet er i alt sju millioner kvadratkilometer og jungelen strekker seg over 5,5 millioner kvadratkilometer av disse. Regnskogen beskrives som jordens lunger og er innom ni land – av disse er den brasilianske delen den klart største. Regnskogen i Amazonas utgjør over halvparten av verdens regnskoger.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere