RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navnetrekk verdt milliarder

Sist oppdatert:
Stormaktene Kina og Russland sendte presidentene for å undertegne avtaler verdt 26 milliarder kroner.

Kinas president Hu Jintao og den russiske presidenten Vladimir Putin møtes denne helgen i Russland.

NA24 - din næringslivsavis

Der skal de diskutere måter de to landene kan øke gjensidigheten innenfor investeringer, infrastruktur, høy-teknologisektorer og samarbeid innenfor energisektoren. Blant enighetene som skal signeres er også bestemmelsene rundt transporteringen av råolje.

Økende handel
President Jintaos besøk til Russland er fra 26. til 28. mars. Besøket skal styrke den politiske tilliten og sette fart i det økonomiske samarbeidet mellom de to gigantiske landene.

- Handelen mellom Kina og Russland lå på 33,4 milliarder dollar i 2006. Dette er 14,7 prosent opp fra 2005, sier utenriksminister Li Hui til avisen China Daily.

Sloss mot terror
I følge Hui skal de to presidentene utstede et politisk dokument etter deres møte mandag. Dette dokument kommer til å utdype internasjonale temaer som FN, internasjonal anti-terror-sammarbeid, atomprogrammene i folkestaten Kina og Iran, Midtøsten og utviklingen av SCO – Shanghai samarbeidsorganisasjon.

Han legger til at medlemmer av SCO, som består av Kina, Russland og enkelte sentralasiatiske nasjoner, kommer til å holde en militærøvelse i Russland dette året med sikte på å vinne kampen mot terror i regionen.

Olje og gass i sikte
- Neste år har Russland planer om å pumpe ut 30 milliarder kubikkmeter med naturgass til Kina, sier den russiske ambassadøren i Kina, Sergei Razov.

- Vi skal fortsette å tilføre gass til Kina som også inkluderer byggingen av en gassrørledning gjennom Kinas nordvestlige region Xinjiang Uygur, sier Razov videre.

Russland har planer om å forsyne Kina med naturgass fra 2011, gjennom to ledninger. Den ene skal gå gjennom Xinjiang, mens den andre skal gå gjennom den nordøstlige grensen til Russland. Razov sier at konstruksjonen av en 2800 kilometer lang råolje-rørledning også er i gang. En fjerdedel av rørledningen er ferdig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere